pdf

In het Land van de Valleien van het snelstromende water | Fietstochten in Wallonië

  • stoomtrein - spoorlijn - 3 valleien
  • Mountainbiketocht

Het natuurlijk decor van de Valleien van het snelstromende water is ongetwijfeld een van de mooiste van Wallonië. De ruilverkavelingswegen en de RAVeL doorkruisen de depressie van de venen, waar zich hier en daar prachtige dorpen verschuilen. 

Welkom in het zuiden, in Fagnolle, een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’ … Hier absorbeert de kalkbodem de warmte van de zon. Langs de weg die leidt naar Matagne-la-Grande zijn de grasvelden onder invloed van de zon en de warmte bedekt met een bloementapijt, uniek in België.

Een bocht en de weg gaat lichtjes omhoog naar het natuurreservaat van Les Hurées. We zijn hier op de top van een ‘tienne’ (heuvel), die ons een schitterend uitzicht geeft.

De weg volgt de heuvelkammen en daardoor hebben we een onbelemmerd uitzicht. In het zuiden ontdekken we de vallei van de Viroin. Daar wordt nog een spoorlijn met een toeristische stoomtrein uitgebaat in het seizoen, tijdens de weekends. Kort voor Ossogne vertrekt een weg naar Treignes, het vertrekpunt van deze treinen.

Wij vervolgen onze route en zetten koers naar Matagne-la-Petite, een vredig dorp, weg van alle gewoel. We keren terug langs de RAVeL 2 L156. Bij het naderen van Fagnolle tekenen zich de ruïnes van het kasteel af in het landschap.

Goed om te weten!

Ontdek de nieuwe applicatie voor tablet en smartphone, Xplore Forêt du Pays de Chimay, die je gratis kunt downloaden op App Store en Google Play. De app bevat de mooiste lussen van de streek, de ‘Grande Traversée’ en alle nuttige informatie voor je verblijf.

Praktisch

Type route

Aardewegen, ruilverkavelingswegen, en RAVeL.

Type fiets

MTB aanbevolen.

Moeilijkheidsgraad

Een prachtig parcours dat de lijn van de heuvelkammen volgt (de tiennes). De kortere variante 1 (15 km) leidt naar de RAVeL vanuit Matagne-la Grande (zie kaart). Variante 2 neem je kort voor Ossogne mee naar Treignes.

Kinderen

Vanaf +/- 12 jaar.

Vertrek

In het dorp Fagnolle volg je de stijgende straat naar Dourbes. In de bocht ga je rechtdoor.

Bewegwijzering

Volg de MTB-wegwijzers van het circuit (blauwe driehoeken en cirkels).

Parking

In het dorp Fagnolle of naast de RAVeL.

Praktische informatie

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Lengte

Minimumafstand23 Km

Duur

Minimumduur2:00
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.