pdf

Een MTB-circuit in Vielsalm | Fietstochten in Wallonië

  • Een MTB-circuit in Vielsalm | Fietstochten in Wallonië
  • Mountainbiketocht

Een lichtjes hellend gezinscircuit dat door het platteland en de bossen rond Vielsalm kronkelt. 

Wij verlaten het Maison du Tourisme in de richting van het dorp Salmchâteau en trekken naar de ‘défilé de la Fosse Roulette’, één van de meest bijzondere sites van de streek. Dit spectaculair stukje van de vallei dankt zijn naam aan de oude steengroeven langs de hellingen waar leisteen werd gewonnen.

In dit hoekje van de Ardennen won men in de steengroeven coticule, een natuurlijke slijpsteen (Musée du Coticule, Rue du Coticule 12 in Salmchâteau). De slijpsteen werd gebruikt om verschillende soorten messen te slijpen en was bekend van de barbier van Sevilla tot de timmerman van Nazareth en de leerlooier van Pau.

In de streek had zich een heel economisch en sociaal leven ontwikkeld rond het mineraal. Het museum, gelegen in Salmchâteau, brengt het verhaal van deze geschiedenis die ten einde kwam in de jaren 1950. Bij de ruïnes van de burcht van de graven van Salm, trekt het parcours zonder moeilijkheden de hoogte in, naar het geklasseerde gehucht La Comté.

Wij zetten de klim verder door het platteland en het bos en bereiken Grand Sart dat in de winter en onder de sneeuw gelijkenis vertoont met de vlaktes van de Jura … Een afdaling brengt ons terug naar Vielsalm. Op het einde van de tocht kijkt u uit op een meer, het Lac des Doyards: vakantiesfeer gegarandeerd ...

Goed om te weten!

Ieder jaar, begin augustus, organiseert Vielsalm de ‘Sean Kelly classic’, een parcours door de streek voor getrainde fietsliefhebbers. In de stad werd een stèle opgetrokken als hulde aan de beroemde Ierse wielrenner.

Praktisch

Type route

Weinig moeilijke wegen en paden.

Type fiets

MTB aanbevolen.

Moeilijkheidsgraad

Een aangename tocht, zonder technische paden. Een hoogteverschil van 120 m leidt naar Grand Sart, op een hoogte van 520 m.

Kinderen

Vanaf +/- 12 jaar.

Vertrek

Maison du Tourisme, Avenue de la Salm 50 in 6690 Vielsalm.

Bewegwijzering

Volg de MTB-bewegwijzering van circuit nr. 1 (rode driehoeken en cirkels).

Parking

Bij het Maison du Tourisme.

Praktische informatie

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Lengte

Minimumafstand16 Km

Duur

Minimumduur2:00
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.