pdf

In de voetstappen van de deelnemers aan de Sainte-Rolende mars | Fietstochten in Wallonië

  • In de voetstappen van de deelnemers aan de Sainte-Rolende mars | Fietstochten in Wallonië
  • Fietstocht

Deze landelijke tocht laat je enkele belangrijke folkloristische sites ontdekken van de marsen uit het gebied tussen Samber en Maas, door Unesco opgenomen als Oraal en Immaterieel Werelderfgoed.

We vertrekken in Gerpinnes en volgen de voetstappen van de deelnemers die ieder jaar, op Pinkstermaandag, Sainte-Rolende en Saint-Oger escorteren, met wapens en in historisch uniform. De Sainte-Rolende mars is een unieke processie van 30 km met 3300 deelnemers en dat zorgt altijd voor een grandioos spektakel.

Vlakbij bevindt zich het Kasteel d’Acoz, dat ontstaan is uit het oude Karolingische domein van Gerpinnes. We fietsen op een circuit zonder grote moeilijkheden. Het kenmerkt zich door open landschappen tussen typische dorpen. Kort voorbij de begraafplaats maakt de grote weg plaats voor een weg langs de velden.

We doorkruisen Aherée en nadien Hanzinne, omgord met akkers. Kort nadien ontdekken we de kapel van Saint-Oger, op een verhoog dat omringd is met vijf linden. 

De route gaat verder met een mooie doorsteek van het bos van Hanzinne. Terug in Gerpinnes ontdekken we het Museum van de folkloristische marsen uit het gebied tussen Samber en Maas.

Goed om te weten!

Ontdek in de streek van Charleroi, de fietstocht ‘De Gueules Noires en Espaces Vert’ (Van kompels naar groene ruimtes, 20 km). Het is ook een gelegenheid om kennis te maken met de stad Charleroi en enkele niet te missen sites (Bois du Cazier - UNESCO, Museum van de Fotografie, Museum voor Schone Kunsten, BPS22 …).

Praktisch

Type route

Verkeersluwe wegen.

Type fiets

STB (Sport & Touring Bike).

Moeilijkheidsgraad

Een tocht van 16 km zonder grote moeilijkheden. Lichte helling naar Aherée.

Kinderen

Vanaf +/- 12 jaar.

Vertrek

Op de Place des Combattants in Gerpinnes, bij knooppunt 06.

Bewegwijzering

Volg de knooppunten 06, 07, 70, 08, 09, 29, 28 en 06.

Parking

Place des Combattants in Gerpinnes (knooppunt 06).

Praktische informatie

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Lengte

Minimumafstand16 Km

Duur

Minimumduur2:00
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.