pdf

De Transperwézienne te Perwez | Fietstochten in Wallonië

  • De "Transperwézienne" te Perwez | Fietstochten in Wallonië
  • St-Sulpicekerk in Neerheylissem
  • Fietstocht

Perwez, gelegen in het hart van Brabants  Haspengouw, is een spiegel van deze landelijke streek waar het zeer aangenaam fietsen is.

We verlaten het oude station van Perwez en nemen de RAVeL, de oude spoorlijn 147 die vroeger Tamines met Tienen verbond. De route biedt mooie vergezichten op het Haspengouwse platteland waar men ook een mooie boerderij, de ‘ferme d’Alvaux’ opmerkt.

Na een poosje trappen langs de groene weg bezoeken we een andere boerderij, de ‘ferme de Seumay’ die in de 12e eeuw bewoond was door de monniken van Heylissem. We rijden nu te midden van de velden waar hier en daar mooie gebouwen opduiken, zoals de ‘ferme de la Petite Cense’, opgetrokken in baksteen en steen van Gobertange.

Langs rustige straten doorkruisen we nadien de dorpen Thorembaisles- Béguines en Wastines. Ter hoogte van de kerk en haar romaanse toren uit de 12e eeuw, leidt het parcours ons naar het bos van Malèves. Langs onze route evoqueert het Museum van de Herinnering 1940-1945 (rue Cul de Sac), opgericht door een gepassioneerde familie, de pijnlijke oorlogsjaren die de streek heeft gekend. Iets voorbij de molen van Odenge komen we in Orbais en ontdekken we de ‘ferme Vranckx’ (geklasseerd als monument). 

We komen terug bij de RAVel en sluiten zo onze bucolische tocht af.

Goed om te weten!

2 RAVeL-routes doorkruisen Brabants Haspengouw: L142 en L147. Langs de routes werden toeristische informatieborden geplaatst om bezoekers de streek te laten ontdekken.

Praktisch

Type route

Geasfalteerde RAVeL, kleine plattelandswegen en een geplaveide weg (2 km).

Type fiets

STB (Sport & Touring Bike).

Moeilijkheidsgraad

Een quasi vlak terrein, schommelend tussen hoogtes van 125 en 165 meter.

Kinderen

Vanaf +/- 10 jaar.

Vertrek

Oud station van Perwez, Avenue Jacobs 1 in 1360 Perwez. 
Bewegwijzering

Route bewegwijzerd met gele pijl en cirkel. 
Parking

Bij het oud station van Perwez.

Informatie over de wandeling

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Lengte

Minimumafstand24 Km

Duur

Minimumduur2:00
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.