pdf

De prinsenstad Chimay | Fietstochten in Wallonië

  • De prinsenstad Chimay | Fietstochten in Wallonië
  • Fietstocht

Wanneer we het historische centrum van Chimay, zijn prinsenkasteel en zijn collegiale kerk achter ons laten, trekken we naar het westen en de landbouwvlaktes van de streek van Chimay.

Ontdek bezoeken, locaties en logies in de streek met het label Fiets Welkom.

Vanuit het centrum van de stad volgen we de RAVeL L156 tot Villers-la-Tour.

Deze voormalige spoorlijn kwam er in 1856 op initiatief van de Prins-erfgenaam van Chimay en moest de verbinding worden tussen Hermeton-sur-Meuse en Anor in Frankrijk. De uitbating van de lijn bleef privé tot in 1948, toen de NMBS de concessie afkocht.

We verlaten de groene weg in Villers-la-Tour. Vanuit het dorp neemt een helling ons mee naar het plateau waar we Salles ontdekken, een typisch dorp van de streek, met langwerpige boerderijen en prachtige houten schuurpoorten. 

Op het hoogste punt verrijst de kapel van Notre-Dame de l’Arbrisseau. Volgens de legende deed een Spaans officier, ten tijde van de veldslag van Rocroi in 1643, de belofte aan Notre-Dame del Pilar om een kapel te bouwen indien hij levend zou terugkeren uit de oorlog … Nadien brengt een plattelandsweg ons terug naar Chimay.

Goed om te weten!

Het knooppuntennetwerk ‘1000 bornes à vélo’ in het land van Chimay en het gebied tussen Samber en Maas biedt 350 km bewegwijzerde routes.

Praktisch 

Type route 

RAVeL, stenige paden en verkeersluwe wegen.

Type fiets 

STB (Sport & Touring Bike).

Moeilijkheidsgraad 

Een tocht van 13 km. Eerst fietst u op de RAVeL, nadien op plattelandswegen die soms modderig kunnen zijn. Helling kort na het dorp Villers-la-Tour.

Kinderen

Vanaf +/- 8 jaar.

Vertrek 

Aan het oude station gaat u rechtdoor en steekt u de Place Léopold over. Steek ook de rijksweg N99 over. Aan de overzijde bevindt zich knooppunt 78.

Bewegwijzering 

Volg de knooppunten 78, 77, 81, 54, 53, 76, 77 en 78

Parking 

Place Léopold (behalve op vrijdagvoormiddag, wanneer er markt is) of Place de la Gare.

Praktische informatie

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Lengte

Minimumafstand13 Km

Duur

Minimumduur2:00

Organisatoren

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.