pdf

CYRUSE, fietscircuit in de Valleien van de Rulles en de Semois | Fietstochten in Wallonië

  • CYRUSE, fietscircuit in de Valleien van de Rulles en de Semois |Fietstochten in Wallonië
  • Fietstocht

Dit knooppuntennetwerk laat een mooie streek zien, tussen het Woud van Anlier en de nabij gelegen Gaume.

Vanaf het station van Marbehan wordt onze route ‘plagerig’ en presenteert ons mooie bochten en heuvels die we echter zonder al te veel problemen aankunnen.

Van Mortinsart naar Nantimont leidt het netwerk CYRUSE ons naar Habay-la-Vieille, een aantrekkelijk dorp vlakbij Habay-la-Neuve. Wanneer we langs de vijvers fietsen, ontdekken we een oude industrie. Zij kende haar gloriemomenten in de 17e en 18e eeuw, dankzij de exploitatie van ijzererts en de ijzersmelterijen van la Trapperie, le Pont d’Oye, le Châtelet en Bologne.

Het weelderige woud verstrekte de brandstof voor de smelterijen (houtskool) en de Rulles de hydraulische energie. De teloorgang van deze industrie begon in de eerste helft van de 19e eeuw, met de evolutie van de technieken. De stoommotor verving de hydraulische energie en cokes vervingen de houtskool.

Athus, Longwy en Seraing kenden op hun beurt een gloriemoment … Langs de terugweg, kort voorbij Nantimont en op het plateau van Mageroy, verrijzen de ruïnes van de Gallo-Romeinse villa van Mageroy. Het was een belangrijke landbouwexploitatie van de 1e tot de 4e eeuw. Wij arriveren in Villers-sur-Semois, dat zich koestert aan de prille Semois. In de vlakte kronkelt een andere rivier, de Rulles. Wij volgen hem, kort voorbij Ansart, om terug te keren naar Marbehan.

Goed om te weten!

Ontdek de Cyclolegendes van het Natuurpark Haute-Sûre Forêt d’Anlier, toeristische circuits rond de mooiste legendes van de Ardennen.

 

Praktisch

Type route

Kleine plattelandswegen.

Type fiets

STB(Sport & Touring Bike).

Moeilijkheidsgraad

Een aangename tocht van 43 km, met enkele veeleisende  heuvels. Heen/terug naar Habay-la-Neuve.

Kinderen

Vanaf +/- 15 jaar.

Vertrek

Aan het station van Marbehan volgt u de richting knooppunt 3, aan de voet van de straat langs de parking, Place de la Gare.

Bewegwijzering

Volg de knooppunten 3,1,6,5,6,1,2,4 en 3.

Parking 

Plaatsen bij het station van Marbehan.

Praktische informatie

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Lengte

Minimumafstand43 Km

Duur

Minimumduur4:00

Organisatoren

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.