Het concept: een avontuur dat kort, eenvoudig, dichtbij en goedkoop is en tegelijk ook leuk, spannend, verkwikkend en bevredigend. Dat bedacht de Britse avonturier Alastair Humphreys bijna 10 jaar geleden en intussen is het een heuse trend geworden. Het voelt immers enorm goed om de dagelijkse routine op die manier te verbreken. Omdat je niet erg lang moet reizen om in Wallonië te geraken, waar de groene heuvelkammen en klaterende rivieren je bijna smeken om er op micro-avontuur te gaan, is het de perfecte bestemming voor dit soort herbronning.

Wij geven je hier graag enkele kant-en-klare tips voor micro-avonturen in Wallonië, het ene al wat meer ‘back to basics’ dan het andere maar stuk voor stuk routinedoorbrekend!

Breng de nacht door in een bivakzone

Wildkamperen mag in België niet, maar dankzij de bivakzones kan je toch evengoed je tentje opslaan midden in het bos om er weg van de bewoonde wereld de nacht door te brengen. Je vindt deze bivakzones op grote wandelroutes zoals de 78 km lange trail ‘Entre Lesse et Lomme’ in Libin of de Grote Doortocht van het Woud van Chimay (170 km). Meteen ook de perfecte activiteit om helemaal te herbronnen! Je kiest zelf hoeveel kilometers je wil doen en hoe lang je onderweg wil zijn. Overdag ontdek je al wandelend de groene omgeving, ‘s nachts geniet je van een prachtige sterrenhemel en ‘s morgens ontwaak je met vogelgeluiden en de geur van het bos.

Tip: pak droge kleren in om in te slapen, zodat je bezwete outfit je geen parten speelt om lekker warm in je slaapzak te liggen!

Trek eropuit met een opblaasbaar raft

Als je raft in een eenvoudige rugzak past, biedt dat heel wat mogelijkheden. Dat heeft Luc van Pack & Raft maar al te goed begrepen. Hij organiseert avontuurlijke tochten waarbij je met een picknick en een raft het woud in trekt, om vervolgens na een stevige wandeltocht aan de waterrand uit te komen, midden in de Ardense bossen. Na genoten te hebben van je picknick, blaas je met een verrassend eenvoudige truc je raft op en met een klein zetje beland je zomaar op het water. Meteen daalt een allesoverheersende rust over je heen, terwijl je in je raft op de Ourthe dobbert, omgeven door beboste heuvelkammen. De rest van de tocht is puur genieten, half peddelend, half meegevoerd worden door de stroming.

Ga eens lopen in de volle natuur

Dankzij de populariteit van trails ontstaan er in Wallonië heel wat mogelijkheden om via bewegwijzerde routes te gaan lopen in het midden van de natuur. Ben je sportief aangelegd, dan zijn die trailroutes zeker iets voor jou. Je kan kiezen in welke gemeente je gaat lopen en hoeveel kilometer je wil afleggen. In de regio rond Spa vind je meer dan 600km aan paden die specifiek hieraan gewijd zijn, waarbij de hoogteverschillen voor soms pittige uitdagingen zorgen, maar ook in de Famennestreek (rond onder meer Durbuy en Rochefort) en bij Herbeumont in het zuiden van de provincie Luxemburg liggen heel watt railroutes uitgestippeld. Als ‘changement de decor’ voor je sportieve moment van de week kan dat tellen.

Ontdek het leven op de boerderij

Een originele manier om wat meer te maken van je verblijf, is om te kiezen voor een overnachting op een boerderij. Er zijn heel wat boerderijen in Wallonië die een B&B of vakantiehuis aanbieden. Je wordt er wakker tussen de boerderijgeluiden, ontbijt er met kraakverse, vaak biologische producten en in sommige boerderijen kan je zelfs ook mee de koeien komen melken (zoals in La Ferme de Neubempt) of de geitjes eten geven (Les Zizies). Via Accueil Champêtre vind je een enorm aanbod aan boerderijverblijven in de charmantste uithoeken van het Waalse en Ardense platteland.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden