• Attracties
  • Monument
  • Religieus erfgoed

De Basiliek van Bon-Secours is een opmerkelijk religieus gebouw in neogotische stijl en een bedevaartsoord aan de Frans-Belgische grens.

De basiliek, vroeger Notre-Dame-du-chêne-entre-deux-bois genoemd, staat op de plaats van een eikenboom die in de middeleeuwen als grens tussen Peruwelz, Condé en Blaton diende. Een tak van deze eik werd gebruikt om het standbeeld van de Zwarte Maagd te snijden.

Alles binnenin roept deze oorsprong op en zelfs de gotische gewelven imiteren de hoge toppen en doen het halfdonker herleven van het bos waarin het standbeeld van de Maagd stond. Het achthoekige monument, omringd door een kroon van kapellen, verving een kleine kapel in 1885 en werd in 1910 een basiliek.

Een bedevaartsoord

Sinds de 17e eeuw vereren pelgrims hier het standbeeld van de Zwarte Maagd die de dorpelingen van Peruwelz beschermd heeft tegen een pestepidemie. Vandaag vinden er het hele jaar door evenementen plaats in de basiliek:

  • de eerste zondag van juli organiseert de parochie van Bonsecours de Mariaprocessie die de Onze-Lieve-Vrouw van Bonsecours vereert.
  • de eerste zaterdag van oktober vindt het Rozenkransfeest plaats. Ter gelegenheid van dit feest wordt er een fakkelprocessie gehouden die de pelgrims begeleidt naar de basiliek.
COVID-19 : buitenlandse reizen om niet-essentiële redenen worden niet aanbevolen door de Belgische overheid. Wij streven ernaar je zo goed mogelijk te informeren, maar er gaat niets boven contact opnemen met de dienstverlener of zijn website bezoeken voordat je vertrekt om de laatste informatie over bezoeken en reserveringen te krijgen.Meer informatie
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Visites

Groep - FR - NL

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden