pdf

Ny, een van de mooiste dorpen van Wallonië

  • Logo - Beaux - Villages - Wallonie
  • De mooiste dorpen van Wallonië

Laat je meeslepen door de ongelooflijk rustige en rustgevende sfeer van dit prachtige Luxemburgse dorp. Ontdek de traditionele stenen omgeving en de vele fonteinen en molens terwijl je door de straten en steegjes loopt.

Een dorp van waterstenen

Tussen de Fagne-Famenne en de Ardennen ligt Ny in een vlakte die doorkruist wordt door twee beken: de Naive en de Douyet. Het is een prachtig dorp van stenen en water. Het behoudt een traditionele stenen architectuur met vakwerk en bakstenen gevels. Er is een neogotische kerk en een imposant boerenkasteel dat in de tweede helft van de 17e eeuw werd geklasseerd en gebouwd.

Water doet de steen zingen

In dit waterdorp is het niet verwonderlijk om een molen te vinden, die nog steeds een prachtig rad heeft. De oorsprong ervan gaat terug tot de 14e eeuw. Er zijn veel fonteinen en waterbakken verspreid in dit kleine dorp. Meestal dateren ze uit de 18e en 19e eeuw. Ze dragen bij aan de identiteit van het dorp.

De grotten van Hotton

Op 5 kilometer van het prachtige dorp Ny, is een bezoek aan de Grotten van Hotton zeker de moeite waard! Ga meer dan 65 meter naar beneden en ontdek de buitengewone variëteit aan vormen en kleuren van de ondergrondse wereld. Bezoek, onder begeleiding van een gespecialiseerde gids, de galerijen en beleef een activiteit vol emotie, zowel leuk als leerzaam.

Een gastronomische pauze

Laat je na je wandeling verleiden door een goed gerechtje! Op slechts 3 kilometer van Ny ligt het restaurant brasserie Le Jacquemart in het centrum van het stadje Hotton. Je wordt verwelkomd in het onlangs gerenoveerde gebouw, om een heerlijke maaltijd te eten of gewoon om te genieten van een speciaal biertje. Elke maand haalt de chef-kok alles uit de kast om je nieuwe suggesties aan te bieden, voornamelijk met Waalse lokale producten.

Ben je van plan om Ny te bezoeken? Download dan zeker de gids van de Mooiste Dorpen van Wallonië: 

De Mooiste Dorpen van Wallonië

Deze toeristische gids laat je kennismaken met 31 dorpen in Wallonië die zich onderscheiden door hun charme en authenticiteit. Elk dorp wordt voorgesteld met een plattegrond, de attracties en must-see sites. Een agenda met niet te missen evenementen is ook opgenomen.

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.