pdf

NOTRE DAME BASILIEK VAN BASSE WAVRE

  • Religieus erfgoed
Voormalige "vrije" kapel uit de 11de eeuw, afhankelijk van de Abdij van Affligem, momenteel Mariaheiligdom en parochiekerk. Al meer dan 500 jaar beroemd bedevaartsoord, met jaarlijkse processie "le Grand Tour" op de zondag na 24 juni, met zegening van de "wastia". In het heiligdom staat een reliekschrijn, geschonken in 1628, een grote koffer bedekt met verguld koper als vervanging voor de in 1152 vervaardigde koffer, die door de beeldenstormers werden vernietigd in 1582 en een beeld van de "Gekroonde Madonna" uit 1642, een werk van Farcy Faydherbe. De oorspronkelijk kapel werd vergroot en veranderd. Als kerk onderging ze de kwellingen van de oorlogen. Er werden restauraties uitgevoerd in 1611, 1630, tussen 1709 en 1720 en in de 19de eeuw. Ze kreeg in 1999 de rang basilica minor.
De parochiezaal (conferentie of picknick) kan gebruikt worden mits een toeslag.
Mogelijkheid om koffie of soep te verkrijgen: op aanvraag en mits een toeslag.
Mogelijkheid om het bezoek aan de locaties te combineren met een wandelingen en een wandelcircuit (kaarten en gidsen op verzoek).
Bezoek aan de voormalige heerlijkheid van Basse-Wavre en de hoeve van Hosté (onthaal, gastentafel en gastenkamers).
Bezoek aan het Hermitagemuseum van Waver.
Gratis toegang en bezoek aan de locaties, kerk, heiligdom en Mariapark.
Gratis "bedevaarderonthaal" (groepen op aanvraag), bezoek aan de locaties met conferentie of lessen.

Diensten/Faciliteiten

Diensten

  • Bibliotheek of documentatiecentrum

Voorzieningen

  • Parking
  • Parking autocar
  • Parking tweewielers
  • Cafetaria
  • Winkel/boetiek
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.