• Museum of interpretatiecentrum

Het huis waar Vincent van Gogh woonde tijdens zijn tijd in de Borinage is een verborgen parel in Colfontaine die je niet mag missen.

Het huis in Coflontaine voltooit nu de "pelgrimsroute" voor de liefhebbers van van Gogh. Aangezien Vincent van Gogh het huis Denis vermeldde in zijn brieven en er een van de belangrijkste brieven van zijn leven schreef, bevestigt dat het unieke en onvervangbare karakter van het huis en versterkt het de aantrekkingskracht ervan.

"Ik huurde een klein huisje waar ik graag alleen zou willen wonen, maar omdat Pa het op dit moment verkieslijk vindt, en ikzelf ook, dat ik bij Denis logeer, dient het alleen als werkplaats of als studeerkamer."

(Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, brief van 4 maart 1879)

Geschiedenis

In maart 1879 noemde Vincent van Gogh voor het eerst het huis gelegen aan de rue du Petit Wasmes 81, nu de rue Wilson in Colfontaine. Toen hij enkele maanden eerder, in december 1878, in de Borinage aankwam, had de evangelist Benjamin Vanderhaegen deze woning al snel voor hem gevonden. Het huis was eigendom van een bakker genaamd Jean-Baptiste Denis en zou een belangrijke rol spelen in de carrière van de kunstenaar.

Daar beleefde hij zijn "compagnonschap" met de mijnwerkers. Hij maakte er het thema van zijn eerste tekenessays van. Het is ook in dit huis dat hij brieven schreef aan zijn broer die, net als zijn lezingen, zijn leven zouden richten op een uitzonderlijke artistieke bestemming. Deze kostbare herinneringen en stukjes geschiedenis, gecombineerd met het feit dat de genoemde plaatsen nog steeds bestaan, maken het des te noodzakelijker om het huis Denis te bewaren. Het is nog steeds een van de zeldzame getuigenissen van van Goghs aanwezigheid in de Borinage, en in het bijzonder in Wasmes (tegenwoordig Colfontaine).

Tot een jaar geleden was alleen de gevel in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De rest van het huis vereiste nauwgezette reconstructiewerkzaamheden die mogelijk werden gemaakt dankzij de bestaande iconografische documenten.

Praktisch

Elk weekend geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Week op afspraak voor groepen - behalve maandag- en woensdagmiddag.

Afspraken kunnen worden gemaakt in het Cultureel Centrum van Colfontaine (065/88 74 88).

De toegang is gratis.

COVID-19 : buitenlandse reizen om niet-essentiële redenen worden niet aanbevolen door de Belgische overheid. Wij streven ernaar je zo goed mogelijk te informeren, maar er gaat niets boven contact opnemen met de dienstverlener of zijn website bezoeken voordat je vertrekt om de laatste informatie over bezoeken en reserveringen te krijgen.Meer informatie
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.
Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden