pdf

Generaal Jacquesmuseum over 14-18 in Vielsalm

  • Generaal Jacquesmuseum over 14-18 in Vielsalm

Op 5 minuten van het centrum van Vielsalm vind je het museum gewijd aan baron Jacques de Dixmude, een militaire held uit de Grote Oorlog.

Het museum is gevestigd in Rencheux waar de voormalige kazerne "Ratz" gelegen was. Een honderdtal stukken (uniformen, sabels, medailles, documenten...) vertellen de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Generaal Jacques.

Biografische gegevens

Jules Alphonse Jacques werd in 1858 in Stavelot geboren. Hij was een beroepsmilitair in dienst van Koning Leopold II in de Congo in 1887 waar hij Albertville stichtte (nu Kalemie). Hij keerde in 1905 naar België terug.

Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, staat hij dicht bij zijn pensioen en krijgt hij het bevel over het Bataljon 12 Linie. Hij vecht in Luik in Sart-Tilman evenals in Antwerpen voor hij de verdediging in Diksmuide vervoegt.
Aan het IJzerfront raakt hij gewond aan de voet en het been. Deze moedige bevelhebber is een held in het Belgische leger. In 1916 wordt hij gepromoveerd tot generaal. Hij eindigt de oorlog als bevelhebber van de 3de legerdivisie.

Na de oorlog wordt hij geridderd en krijgt hij de titel Baron de Dixmude. Hij stierf in 1928 op de leeftijd van 70 jaar. Hij krijgt een nationale begrafenis en wordt in Vielsalm begraven. Verschillende steden, waaronder Brussel, hebben een laan, straat of plein met zijn naam.

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.