pdf

Gallo-Romeins museum in Ath en zijn uitzonderljike antieke boten

Sinds 1 juli zijn de meeste attracties en musea in Wallonië en de Ardennen weer open voor het publiek.

We raden je zeker aan vooraf de website van de dienstverlener te raadplegen voor de precieze openingstijden en de voorwaarden voor reserveringen en bezoeken. Neem bij vragen contact op met de organisatie.
Raadpleeg de lijst met open attracties.
  • Classification officielle d'une attraction en Wallonie : 4 soleils
  • Rondleiding en ontdekking

De boten en de archeologische collecties die in het Gallo-Romeins Museum worden tentoongesteld, komen uit een uitzonderlijke ontdekking in Pommeroeul in 1975.

De boten zijn de enige antieke vaartuigen die vandaag nog bewaard zijn in België! De scheepswrakken zijn van internationale wetenschappelijke waarde en zijn getuige van de Gallo-Romeinse scheepsarchitectuur en binnenvaart. De boten zijn ook geklasseerd als Schatten van de Federatie Wallonië-Brussel.

De schepen hebben indrukwekkende afmetingen (het binnenvaartschip, dat bewaard wordt op 12,7 meter, was zowat 18 meter lang en de prauw 9,7 meter) en bestaan uit houten elementen (voornamelijk eik) die met spijkers aan elkaar bevestigd worden en nadien gekalefaterd worden. De archeologen vonden in Pommeroeul ook veel sporen van het vroegere leven in de agglomeratie: duizenden scherven keramiek, voorwerpen uit hout, leder, glas en metaal, werktuigen, juwelen... waarvan een groot deel in het Gallo-Romeins Museum wordt tentoongesteld.

De archeologische labo's

Het museum wil voor iedereen toegenkelijk zijn en daarom werden verschillende modules ('archeologische labo's') ontwikkeld waarbij je het museum en de collecties actief kan ontdekken.

Vanuit hetzelfde oogpunt laat het Gallo-Romeins Museum de voorwerpen ook 'spreken', waardoor de authentieke stukken duidelijk van reconstructies worden onderscheiden. Je krijgt extra uitleg bij de voorwerpen en ze worden tot leven gebracht met behulp van interactieve technieken, foto's, tekeningen, maquettes en teksten. 

In het Gallo-Romeins Museum kan je echte schatten uit de 2de eeuw bewonderen, die gevonden werden tijdens opgravingen op de archeologische site van Pommeroeul. Voorbeelden hiervan zijn de grote binnenschepen die nog in nagenoeg perfecte staat verkeren. 

Bezoekers met speciale behoeften

Hier vind je faciliteiten en/of activiteiten met het officiële Access-i label. Raadpleeg de gedetailleerde pagina Access-i, je vindt er alle informatie die je nodig hebt om je bezoek te organiseren.

Praktische informatie

Duur

Minimumduur1:30
Maximumduur2:00

Diensten/Faciliteiten

Diensten

  • Animatie
  • Workshops
  • Bibliotheek of documentatiecentrum
  • Educatieve dienst

Voorzieningen

  • Winkel/boetiek
  • Parking
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.