• Folklore en traditie

Kom Saint Roch vieren! De vestingmuren van Thuin komen tot leven op de geluiden van de folkloristische mars die Unesco-erfgoed is.

De oorsprong van de Saint-Rochmars van Thuin

Als integraal onderdeel van de Marsen van l'Entre-Sambre-et-Meuse eert de militaire optocht Sint-Roch, beschermheilige van pelgrims, broederschappen en gilden. De mars vindt zijn oorsprong in de cholera-epidemie die Thuin in 1866 verwoestte. De processie telt maar liefst 2000 wandelaars, van wie de meeste marcheren in klederdracht uit de Napoleontische tijd.

Verloop van de mars

Op zaterdagavond klinken er trommelslagen in de stad, terwijl de bevolking zich vanaf 20.30 uur verzamelt op de vestingmuren van de bovenstad. Rond 21.30 uur wordt een brandstapel aangestoken en strofakkels die het vuur laten knetteren (door een tot een snoer aaneengeregen rotjes). Daarna volgt de beroemde fakkeltocht.

Op zondag, vanaf 12.30 uur, komen de verenigingen van de processie samen voor hun traditionele optocht op de plaats die bekend staat als "Chant des Oiseaux". Rond 18.30 uur, plechtige terugkeer van de mars in de kerk van de Ville Basse.

Maandag om 9.15 uur, Saint-Rochmis. Vorming van de stoet en vertrek voor de "maladrie".

De marsen die oorspronkelijk religieus waren, evolueerden onder invloed van de Napoleontische tijd en werden in de 20e eeuwen hoe ze nu zijn. 

Religieus dan gekenmerkt door de Napoleontische tijdperk, de Marken geëvolueerd tijdens de 20e eeuw om te leiden tot de marsen van vandaag. Lees meer over De Marsen van l'Entre-Sambre-et-Meuse.

Diverse marsen

Elk jaar van mei tot september trekken 20.000 mensen een kostuum aan om de traditie verder te zetten. Elke mars heeft zijn eigen tradities, gewoonten en regels.

Immaterieel erfgoed van Unesco

De Marsen van l'Entre-Sambre-et-Meuse behoren tot het Unesco-werelderfgoed.

 

 

 

COVID-19 : Reizen voor recreatieve / toeristische doeleinden van of naar België is verboden tot 18 april 2021. De meest toeristische attracties in Wallonië blijven gesloten. De musea zijn open sinds 1 december. Hoewel wij alles in het werk stellen om je zo goed mogelijk te informeren, neem je best rechtstreeks contact op met de toeristische dienstverlener of raadpleeg je zijn website voor de meest recente informatie over bezoeken en reserveringen.Meer informatie.
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Evenement gepland voor de maand mei 2022 (1)


(1) De data en het programma kunnen wijzigen.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden