• Folklore en traditie

Deze beroemde tocht in Jumet is een religieuze processie die erkend is als Unesco-werelderfgoed.

Verloop van de mars

Elk jaar vertrekken 2000 wandelaars en pelgrims, evenals 150 ruiters, vergezeld van 50 muziekkorpsen en slagwerkers, vanuit de kapel van Heigne in Jumet voor een 22 km lange tocht door de naburige gemeenten. Hoogtepunt van de mars: de tère al Danse.

De legende van de Heilige Maria Magdalena

In 1380 werd de regio geteisterd door een pestepidemie die niemand spaarde, zelfs de kasteelvrouw van Heigne niet.

De bewoners van het gehucht organiseerden een processie om de hemel om haar genezing te vragen. Terwijl ze een veld overstaken, kondigde een ruiter de genezing van de kasteelvrouw aan en de wonderbaarlijke verdwijning van de ziekte.

Bij de aankondiging van dit goede nieuws begonnen de pelgrims te dansen, vervuld van vreugde! Sindsdien heet de weide "Tère al Danse".

Oorsprong van de marsen

De volksmarsen zijn in de loop van de 20e eeuw sterk geëvolueerd. Ze hebben een religieuze oorsprong en gaan terug op de middeleeuwen. Ze werden sterk beïnvloed door de Napoleontische tijd.

 

COVID-19 : buitenlandse reizen om niet-essentiële redenen worden niet aanbevolen door de Belgische overheid. Wij streven ernaar je zo goed mogelijk te informeren, maar er gaat niets boven contact opnemen met de dienstverlener of zijn website bezoeken voordat je vertrekt om de laatste informatie over bezoeken en reserveringen te krijgen.Meer informatie
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Evenement gepland voor de maand juli 2022 (1)


(1) De data en het programma kunnen wijzigen.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden