pdf

Ecomuseum Thudo en de schippersbuurt in Thuin

  • Officiële classificatie van een attractie in Wallonië: 2 zonnen
  • Industrieel erfgoed

Thuin, een stad van schippers, onthult een deel van haar geschiedenis. Stap aan boord van een museumboot aan de Quai de Sambre en ontdek alles over de binnenvaart in Thuin, de communicatie aan boord en aan land, de fasen van de scheepsbouw.

Ecomuseum Thudo

In Thuin is een voormalig koopvaardijschip aan de Quai de Sambre omgebouwd tot museum. Het laat je kennismaken met de wereld van de binnenvaart, de fasen van de scheepsbouw, communicatiesystemen, oorlogsgebeurtenissen, het leven aan boord,... De verschillende thema's worden behandeld aan de hand van documenten en getuigenissen uit die tijd, zoals ansichtkaarten, bouwplannen, modellen en andere voorwerpen.

De schippersbuurt

Vervolg je bezoek met een wandeling in het schippersbuurt, in het lager gelegen deel van de stad. Het wordt vandaag de dag nog steeds grotendeels bewoond door een bevolking van gepensioneerde schippers. Deze 17e- en 18e-eeuwse gebouwen onderscheiden zich door hun bijzonder kleine deuren en ramen. De decoratie van hun gevel herinnert ook aan het verleden van de schipper door de aanwezigheid van bordjes die de namen van schepen vermelden. In het centrum van de wijk ligt een gezellig pleintje met uitzicht op de Samber. Aan het einde van de wijk neem je het jaagpad en kan je de manuele sluis bewonderen.

Thuin en de schippers

Thuin en de schippers delen een lang liefdesverhaal dat ver in de tijd teruggaat. In het begin van de 20e eeuw had Thuin meer dan 1.100 binnenschippers op een bevolking van 5.000 inwoners.

Dompel jezelf onder in de spannende wereld van de binnenscheepvaart!

Diensten/Faciliteiten

Voorzieningen

  • Parking autocar
  • Parking tweewielers
  • Parking
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.