pdf

De oude klokkengieterij in Tellin, leverancier van duizenden klokken

Sinds 1 juli 2020 hebben de meeste toeristische attracties en musea in Wallonië hun deuren opnieuw geopend voor het publiek.

We raden je aan vooraf de website te raadplegen voor de precieze openingstijden en de voorwaarden voor reserveringen en bezoeken. Neem bij vragen contact op met de organisatie.
Raadpleeg de lijst met open attracties.
  • Officiële classificatie van een attractie in Wallonië: 2 zonnen
  • 365
  • Industrieel erfgoed
  • Rondleiding en ontdekking

Tot 1970 was de gieterij in Tellin de laatste actieve klokkengieterij in België. Tijdens het geleide bezoek aan de site, die geklasseerd werd als industrieel erfgoed, ontdek je de verloren wastechniek, de houten bovenloopkraan en de reverbeeroven.

De oude klokkengieterij Causard-Slegers begon haar activiteiten in 1832. Dankzij haar ligging aan route die de postkoetsen volgden van Frankrijk naar Duitsland, kende de gieterij een belangrijke economische bloei. In 1970 sluit de gieterij definitief, maar toch blijft ze het belangrijkste klokkenerfgoed van ons land.

De grote torenklok van de kathedraal van Luxemburg

Van 1830 tot 1970 werden in het atelier van de Val des Cloches duizenden klokken gegoten volgens een oude techniek. De fabriek van Tellin werd in 1832 opgericht door de familie Causard en voorzag meer dan 500 Belgische parochies van klokken. Tussen de grote klokken die de fabriek afleverde, zitten onder andere die van de kathedraal van Luik, de Saint-Paulin kerk van Trèves, de abdijkerk van Maredsous en de grote torenklok van de kathedraal van Luxemburg.

In de praktijk

Tijdens het bezoek krijg je een rondleiding door de oude gieterij (+/- 1 uur) en wordt er een film vertoond waarin alle stappen in het productieproces van een klok besproken worden (+/- 1/2 uur). De film werd opgenomen in de gieterij van Tellin toen ze nog actief was.

Voor groepen met kinderen kan het bezoek op aanvraag aangevuld worden met animatie.

Bezoekers met speciale behoeften

Deze attractie biedt faciliteiten en/of activiteiten met een officiële Access-i certificering. Raadpleeg de gedetailleerde fiche, je vindt er alle informatie die je nodig hebt om je bezoek te organiseren.

Weet dat er ook in Wallonië een breed scala aan officieel Access-i gecertificeerde activiteiten en plaatsen zijn.

Praktische informatie

Duur

Minimumduur0:30
Maximumduur1:00

Diensten/Faciliteiten

Diensten

  • Rondleiding voor groepen
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.