pdf

De Latour-musea, 1 dorp in de Gaume, 1 adres en 3 musea

Latour mag dan wel een rustig dorpje met uitzonderlijk erfgoed zijn in de Gaume, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog hebben er diepe wonden geslagen.De familie Baillet Latour is afkomstig van hier en de levendige culturele ruimte is de omweg waard. 3 goede redenen om dit gezellige Ardense dorpje te bezoeken.

Ontdek een doodgewoon Waals dorpje met een bijzondere geschiedenis op een paar kilometer van Virton.

Baillet-Latour Museum

In het museum kan je een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het dorpje Latour bijwonen. Het verhaal van het dorp begint bij de Romeinse overblijfselen en reikt tot de Franse Revolutie. 

De stamboom van de prestigieuze Baillet-Latour familie wordt eveneens belicht. Henri de Baillet-Latour, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité van 1925 tot 1942 en Alfred de Baillet-Latour, oprichter van het InBev-Baillet Latour Fonds in 1974, behoren tot die familie. 

Oorlogsmuseum in Gaume

In het museum wordt een beeld geschetst van de verschrikkelijke Slag der Grenzen waarbij tienduizenden Franse en Duitse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. 

Het museum beschikt over heel wat interessante documenten, zo krijgen de bezoekers de kans om getuigenissen te lezen, archieven in te kijken en een overzicht van de soldatenkerkhoven te bekijken. Verder worden er persoonlijke voorwerpen van soldaten en van de bevolking, en heel wat andere souvernirs tentoongesteld die ons aan die verschrikkelijke veldslag herinneren. 

Er wordt ook aandacht besteed aan getuigenissen en gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog: de Exodus van mei 1940, de Bezetting en de Deportaties, het Verzet en de Bevrijding. 

De kerk als multiculturele ruimte

De Sint-Martinuskerk werd gerenoveerd in 2017 en is nu een culturele ruimte. Er worden tentoonstellingen en conferenties georganiseerd. Ook de architectuur en het meubilair van de 16e-eeuwse kerk zijn de moeite waard.

Drie musea die je het buitengewone historische erfgoed van het dorpje Latour in de Gaume laten ontdekken.

Diensten/Faciliteiten

Diensten

  • Bibliotheek of documentatiecentrum

Voorzieningen

  • Parking autocar
  • Parking tweewielers
  • Parking
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.