• Attracties
  • Monument
  • Religieus erfgoed

De Jacquemart van de collegiale Sint-Gertrudiskerk van Nijvel is een van de enige 3 in Wallonië, samen met die van het Gaumemuseum. De 2 m hoge vergulde koperen klok bepaalt het ritme van de dag van de 'aclots' door de uren te slaan met de hamer. Vandaag is 'Djan Djan' een vast onderdeel van het lokale leven.

'Djan Djan', zo noemen de aclots (de inwoners van Nijvel) de 2 m hoge vergulde koperen klok van 350 kg liefkozend. Hij stelt een strijder met een hamer voor waarmee hij de uren slaat. Karel de Stoute schonk de klok in de 15de eeuw aan Nijvel en eerst werd ze op het stadhuis geplaatst. In 1617 werd ze dan verplaatst naar de zuidelijke toren van de collegiale kerk. Het was in die tijd dat de bevolking haar de naam Jean de Nivelles gaf, een naam die beroemd was geworden door een liedje. (bron Wikipedia)

De collegiale Sint-Gertrudiskerk

De collegiale kerk werd in 1046 ingewijd door Wazon, de bisschop van Luik, en in aanwezigheid van Hendrik III, keizer van het Heilige Roomse Rijk en is het pronkstuk van Nijvel.

Het indrukwekkende heiligdom is gebouwd in romaans ottoonse stijl en valt op door de tweedelige indeling, met twee dwarsbeuken en twee tegenover elkaar staande koren. De binnenkant van de collegiale kerk is dan weer indrukwekkend vanwege de afmetingen: de centrale beuk is 102 m lang en hiermee is de Sint-Gertrudiskerk een van de grootste romaanse kerken ter wereld.

Het westelijke risaliet, ook 'westbau' genoemd, bevat een apsis, 2 kapeltribunes, een grote hoge zaal die ook 'keizerlijke zaal' wordt genoemd, een achthoekige kerktoren en 2 hoektorentjes

Je bezoekt ook de crypte, de archeologische ondergrondse gang en het kloostergebouw.

 

Contact

Open op 20/01/2021
Grand'Place,1400Nivelles
COVID-19 : de meest toeristische attracties in Wallonië blijven gesloten. De musea kunnen echter heropenen vanaf 1 december. Hoewel wij alles in het werk stellen om je zo goed mogelijk te informeren, neem je best rechtstreeks contact op met de toeristische dienstverlener of raadpleeg je zijn website voor de meest recente informatie over bezoeken en reservaties. Meer informatie.
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.

Gesproken talen

Frans

Voorzieningen

Parking autocar - Parking

Visites

Groep - DE - EN - FR - NL

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden