• Attracties
  • Monument
  • Religieus erfgoed

De Collegiale Sint-Gertrudiskerk van Nijvel is een symbolisch monument dat getuigt van het religieuze verleden van de charmante Brabantse stad. Ze wordt versierd door een indrukwekkende jacquemart die de maat bepaalt in het leven van de inwoners. 

De collegiale Sint-Gertrudiskerk

De collegiale kerk werd in 1046 ingewijd door Wazon, de bisschop van Luik, en in aanwezigheid van Hendrik III, keizer van het Heilige Roomse Rijk en is het pronkstuk van Nijvel.

  • Het indrukwekkende heiligdom is opgetrokken in Romaans-Ottoonse stijl en valt op door twee dwarsbeuken en twee tegenover elkaar staande koren.
  • De middenbeuk van 102 m lang maakt hem tot een van de grootste Romaanse kerken ter wereld!
  • Eveneeens te bekijken: crypte, archeologsiche kelder, kloostergang, 2 kapeltribunes, keizerlijke zaal. achthoekige klokkentoren en 2 hoektorens.

Djan Djan

Deze indrukwekkende 2 meter hoge machine (of jacquemart) van gouden messing stelt een strijder voor die een hamer vasthoudt waarmee hij de uren en het ritme van het dagelijks leven van de Aclots (inwoners van Nijvel) luidt.

De jacquemart werd in de 15e eeuw door Karel de Stoute aan de stad geschonken en werd toen op het Stadhuis geplaatst. In 1617 werd hij verplaatst naar de zuidelijke toren van de collegiale kerk. De bevolking noemt hem sindsdien Jean de Nivelles.

Vandaag maakt Djan Djan integraal deel uit van het plaatselijk leven.

COVID-19 : Reizen voor recreatieve / toeristische doeleinden van of naar België is verboden tot 18 april 2021. De meest toeristische attracties in Wallonië blijven gesloten. De musea zijn open sinds 1 december. Hoewel wij alles in het werk stellen om je zo goed mogelijk te informeren, neem je best rechtstreeks contact op met de toeristische dienstverlener of raadpleeg je zijn website voor de meest recente informatie over bezoeken en reserveringen.Meer informatie.
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Voorzieningen

Parking autocar - Parking

Visites

Groep - DE - EN - FR - NL

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden