• Attracties
  • Monument
  • Religieus erfgoed

De Collegiale Sint-Gertrudiskerk van Nijvel is een symbolisch monument dat getuigt van het religieuze verleden van de charmante Brabantse stad. Ze wordt versierd door een indrukwekkende jacquemart die de maat bepaalt in het leven van de inwoners. 

De collegiale Sint-Gertrudiskerk

De collegiale kerk werd in 1046 ingewijd door Wazon, de bisschop van Luik, en in aanwezigheid van Hendrik III, keizer van het Heilige Roomse Rijk en is het pronkstuk van Nijvel.

  • Het indrukwekkende heiligdom is opgetrokken in Romaans-Ottoonse stijl en valt op door twee dwarsbeuken en twee tegenover elkaar staande koren.
  • De middenbeuk van 102 m lang maakt hem tot een van de grootste Romaanse kerken ter wereld!
  • Eveneeens te bekijken: crypte, archeologsiche kelder, kloostergang, 2 kapeltribunes, keizerlijke zaal. achthoekige klokkentoren en 2 hoektorens.

Djan Djan

Deze indrukwekkende 2 meter hoge machine (of jacquemart) van gouden messing stelt een strijder voor die een hamer vasthoudt waarmee hij de uren en het ritme van het dagelijks leven van de Aclots (inwoners van Nijvel) luidt.

De jacquemart werd in de 15e eeuw door Karel de Stoute aan de stad geschonken en werd toen op het Stadhuis geplaatst. In 1617 werd hij verplaatst naar de zuidelijke toren van de collegiale kerk. De bevolking noemt hem sindsdien Jean de Nivelles.

Vandaag maakt Djan Djan integraal deel uit van het plaatselijk leven.

Als gevolg van de overstromingen die Wallonië en de Ardennen hebben getroffen, zijn sommige bezoeklocaties en regio’s tijdelijk onbereikbaar. Neem vooraf aan je reis contact op met de organisatie of VVV. Dat kan telefonisch of via social media. Sommige organisaties kunnen namelijk onbereikbaar zijn. De sector doet er alles aan je zo snel mogelijk weer te kunnen verwelkomen. We danken je voor je begrip. Reisadvies.
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Voorzieningen

Parking autocar - Parking

Visites

Groep - DE - EN - FR - NL

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden