In 1955 ving Virton, net als Florenville en Longuyon in Frankrijk, honderden Canadese militaire piloten van de 1st Wing op die onderdak zochten voor zichzelf en hun gezin. Toen ze weer vertrokken, schonken de Canadezen een echte Indische totem aan de inwoners van Virton als aandenken aan hun vriendschap.

Een oude trans-Atlantische vriendschap

In het kader van de NAVO-akkoorden richtten de luchtmachten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan strategische basissen op in Europa, waaronder die van Marville, in het departement Meuse (in Frankrijk). In 1955 ving Virton, net als Florenville en Longuyon in Frankrijk, honderden Canadese militaire piloten van de 1st Wing op die onderdak zochten voor zichzelf en hun gezin.

Een geschenk met een boodschap

De Canadese periode was erg bepalend voor het leven van de inwoners van Virton en er werden zulke sterke vriendschapsbanden gesmeed, dat er een feest georganiseerd werd bij hun vertrek, op 11 maart 1967. De Indische totem uit Canada die ze aan Virton en Longuyon in Frankrijk schonken, was dan ook een bijzonder teken van erkenning en dankbaarheid voor de uitstekende manier waarop de inwoners de Canadezen hadden ontvangen. Dit gebaar heeft een speciale betekenis, want totems hadden bij de Indianen een dieperliggende betekenis. In 1992 werd de originele totem, die ernstig beschadigd was, identiek nagemaakt door Claude Goffinet om op 30 oktober ingehuldigd te worden.

De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.
Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden