• Attracties
  • Monument
  • Bouwkundig erfgoed

De Bonhomme de Fer (het IJzeren Ventje) wordt dan wel over het hoofd gezien door de moderne rekensystemen, toch blijft hij een getuige van onze geschiedenis en van de inventiviteit van onze voorouders. Hij droeg in de 19de eeuw met zijn 85 culminatiepunten (waaronder de heuvel van de Leeuw van Waterloo, het belfort van Bergen, enz.) bij tot het tekenen van de kaart van België, met behulp van driehoeksmeting.

Het geodetische referentiepunt, dat in de volksmond ook wel de 'Bonhomme de fer' (het ijzeren ventje) wordt genoemd, bevindt zich aan het zuidelijke uiteinde van het bos van La Houssière. Nadat het geholpen had bij het opstellen van de kaart van België, diende het nog voor de precieze berekening van de lengte- en breedtegraden, de hoogte, de zwaartekracht

Hoe werkt de Bonhomme de Fer

Op het referentiepunt bouwde men een toren van ongeveer 30 m hoog van waaruit men andere hooggelegen punten kon zien, zoals bijvoorbeeld de Leeuw van Waterloo. Dankzij wederkerige richtingen en driehoeksmeting heeft men dan een echt cartografisch raster kunnen maken.
Het resultaat: men kon een uiterst nauwkeurige kaart op centimeterschaal berekenen en opstellen.

Rondleidingen

De rondleidingen vinden meestal plaats tijdens lokale evenementen (Erfgoeddagen, natuurwandelingen, ...). Brochures en parcours zijn ook beschikbaar bij de Toeristische Dienst van 's Gravenbrakel.

Als gevolg van de overstromingen die Wallonië en de Ardennen hebben getroffen, zijn sommige bezoeklocaties en regio’s tijdelijk onbereikbaar. Neem vooraf aan je reis contact op met de organisatie of VVV. Dat kan telefonisch of via social media. Sommige organisaties kunnen namelijk onbereikbaar zijn. De sector doet er alles aan je zo snel mogelijk weer te kunnen verwelkomen. We danken je voor je begrip. Reisadvies.
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.
Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden