• Attracties
  • Religieus erfgoed
De collegiale kerk van Sainte-Crois is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Ze werd gesticht in 929 door bisschop Notger die er een kapittel met vijftien kanunniken installeerde. Dit aantal werd verhoogd tot dertig in 1045 door bisschop Wazon. Sainte-Croix maakte deel uit van de zeven Luikse collegiale kerken. In 1797 werd het kapittel opgedoekt. De kerk deed opnieuw dienst als parochiekerk in 1802. Deze hallenkerk bestaat uit drie beuken van gelijke hoogte, een romaansgotisch koor (eind 12de eeuw), een oosters koor, een transept en een gotische beuk (13de-14de eeuw). De kerkschat omvat verschillende grote stukken: de sleutel van St-Hubert, de triptiek van het echte Kruis, het schilderij van B. Flemalle, de beelden van G. Evrard.
De collegiale kerk is enkel toegankelijk tijdens missen, diverse evenementen (zie agenda op de onderstaande website) of rondleidingen op aanvraag (zie gegevens).
Rue Sainte-Croix,4000Liège
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.

Gesproken talen

Frans

Voorzieningen

Parking

Visites

Groep - DE - EN - FR - IT - NL

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2020
Downloaden