pdf

Bunker van Hitler in Bruly-de-Pesche: bijzondere plek in België

Sinds 18 mei openen enkele attracties en musea opnieuw hun deuren voor het Belgische publiek. Nederlanders moeten nog even wachten tot de grens met België opengaat.

We raden je aan vooraf de website te raadplegen voor de precieze openingstijden en de voorwaarden voor reserveringen en bezoeken. Neem bij vragen contact op met de organisatie.
Raadpleeg de lijst met open attracties.
  • Monument
  • Rondleiding en ontdekking

De bunker waar Hitler verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog staat in een open plek in een Ardens bos in de provincie Namen. Je kan deze verbluffende herdenkingsplaats ook bezoeken.

In Bruly-de-Pesche, vlakbij de Franse grens, richtte Hitler zijn hoofdkwartier op om de inval in Frankrijk in juni 1940 te coördineren. De site wordt ook wel de Wolfsschlucht genoemd en draagt nog steeds de sporen van Hitlers verblijf. In de bunker is er een betonnen schuilkelder die toegankelijk is via twee gepantserde deuren en er zijn ook twee chalets in Beierse stijl waar de führer en zijn officiers verbleven.

Ontdek de vernieuwde bunker

De gedenkplaats werd in 2015 volledig gemoderniseerd. Je leert er meer over de omgeving en zelfs het intieme leven van Hitler tijdens zijn verblijf in Bruly-de-Pesche. Een ander deel van de site is gewijd aan het leven van de bewoners van de regio tijdens de bezetting, tussen 1940 en 1944. Op educatieve borden wordt uitgelegd hoe de Duitsers de verschillende gebouwen in het dorp gebruikten in de periode waarin ze het hoofdkwartier oprichtten, tussen 6 en 28 juni 1940.

Dankzij de moderne grafische technieken, zoals touchscreens, videoschermen, films en educatieve borden in drie talen (Frans, Nederlands en Engels) gaat de tentoonstelling recht naar de essentie. De vele spullen en getuigenissen van inwoners, van nog levende verzetslieden of van hun nakomelingen maken het bezoek helemaal af. 

Praktisch

De laatste tickets worden 1 uur voor sluitingstijd verkocht.

Verplichte reservatie. 

Prijs

Scholen (bezoek in het Frans): € 6 per leerling. Bezoek + rondleiding + gratis bezoekersgids voor 10-13-jarigen voor 5 leerlingen. Extra bezoekersgids: € 3. Combinatie van grotten van Neptunus en bunker: volwassenen en senioren: € 12. Kinderen (8-12 jaar): € 7.

Praktische informatie

Duur

Minimumduur1:00

Diensten/Faciliteiten

Diensten

  • Rondleiding voor groepen

Voorzieningen

  • Winkel/boetiek
  • Parking autocar
  • Parking
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.