Waar een klein land groot in is: het brouwen van bier. Het leven in België is onlosmakelijk verbonden met bier. De Belgische biercultuur staat dan ook op de Unesco-lijst van beschermd immaterieel erfgoed. In Wallonië en de Ardennen is er altijd een streekbier om uit te proberen.
Over bier in de Ardennen en Wallonië
De aanwezigheid van zuiver water is voor mensen door de eeuwen heen een belangrijke reden geweest om zich ergens te vestigen. Zo hadden ze drinkwater en konden ze bier maken. Het brouwen van bier was een noodzaak: het water was niet schoon genoeg om te drinken. Bij het produceren van bier worden bacteriën gedood. Het alcoholpercentage was vroeger een stuk lager. Ook kinderen dronken bier. In kloosters en abdijen werd door de eeuwen heen het brouwproces verbeterd en verfijnd. Met de basisingrediënten water, mout, hop en gist worden in Wallonië vandaag de dag meer dan vijfhonderd bieren geproduceerd. Een aantal waar de regio trots op kan zijn!
Trappistenbier uit de Ardennen en Wallonië
De Ardennen zijn de bakermat van drie bekende trappisten: Chimay, Orval en Rochefort. Er zijn minder dan vijftien bieren op de wereld die deze titel mogen dragen. Trappist is geen biersoort maar bier dat voldoet aan strenge eisen. Zo wordt het bier in een abdij gebrouwen onder toeziend oog van of door paters. Een deel van de opbrengst is voor goede doelen. Kortom: trappist is een bier met een missie! Kijk ook bij onze wandeling langs trappistenabdijen.
Hoe leer je Waalse bieren kennen?
De populaire biermerken La Chouffe en Leffe ken je misschien. Ook andere bijzondere, ambachtelijke bieren worden met vakkennis en liefde gemaakt. Je kunt langsgaan bij brouwerijen als je wilt proeven en ter plaatse wilt kopen. Je komt er meer te weten over het bier en het brouwproces. Kijk in deze bier agenda om je bezoek te plannen.
Combineren van bier met gerechten
Als je uit eten gaat kan je in het restaurant vragen welk bier er bij je gekozen gerecht past. Net zoals er een passende wijn bij het eten wordt gezocht, kan je ook bier afstemmen op wat je gaat eten. Een bierdeskundige of zytholoog kan een verrassende keuze voor je maken.
Wil je Waalse brouwerijen bezoeken? We geven een paar bijzondere aanraders:
- Espace Chimay | Brouwerijbezoek over trappistenbier Chimay Experience
- Abdij Notre-Dame d'Orval
- Onze-Lieve-Vrouwabdij van Saint-Rémy | Rochefort
- Brasserie C - Bieren, Brew Pub en winkel met streekproducten in hartje Luik
- Brouwerij van Achouffe, volg de kabouter
- Brouwerij van Bellevaux, familiale microbrouwerij in Malmedy