pdf

Barbençon, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië

  • Logo - Beaux - Villages - Wallonie
  • De mooiste dorpen van Wallonië

Barbençon is een Mooi Dorp met een rijk ambachtelijk en cultureel verleden. Het bevindt zich in de provincie Henegouwen, op enkele kilometers van de Franse grens.

In vroegere tijden onderscheidde het dorp, de wieg van de heren van Barbençon, zich door zijn glas- en marmeractiviteit. Zo draagt een van de meest typische straatjes de naam “Rue des Marbriers" ("Marmerwerkersstraat").

Als je Barbençon bezoekt, neem dan de tijd om rond te wandelen in het historische hart van het dorp om de architectuur van de huizen te bewonderen. Stop vooral even bij de Sint-Lambertuskerk, een gebouw in gotische – en renaissancestijl dat oorspronkelijk dateert uit de 16e eeuw. Binnen ontdek je de grafmonumenten van de grote glas- en marmermeesters, het hoofdaltaar en de doopvont, allen stille getuigen van het rijke verleden van het dorp.

Na een bezoek dat je niet onverschillig zal laten, kan je even verpozen op een terrasje aan het meer van Barbençon, met zicht op de oude omwallingen.

Ook een omweg waard is het bezoek aan de historische hoeves: La Jette Feuille met 17e-eeuwse torens, La Bouverie en La Perruque, bijgebouwen van het oude kasteel… Ga verder op ontdekking – te voet, te paard of met de fiets – langs de bewegwijzerde paden en wegen in de omgeving.

Barbeçon staat eveneens bekend om zijn Grand Feu (Vreugdevuur), een folkloristisch evenement dat plaatsvindt op elke zondag na Vette Dinsdag (carnaval).

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.