• Folklore en traditie
  • Bijeenkomst

Gerpinnes nodigt je uit voor de grote folkloristische mars ter ere van de Heilige Rolende. Erfgoed erkend door de Unesco.

De legende van Sint Rolende

In 774 werd Rolende, dochter van de koning van Gallië, beloofd aan de zoon van de koning van Schotland. Maar ze vluchtte om zich aan God te wijden.

Zij werd opgenomen in het kasteel van Villers-Poterie waar zij stierf van uitputting. Haar heilige overblijfselen werden teruggebracht naar de kerk in Gerpinnes.

Sinds de wonderen die zich in de 12e eeuw hebben voorgedaan, vragen de gelovigen in een processie rond de parochie om de bescherming van de heilige.

Verloop van de mars

Deze wandeling is een van de andere wandelingen in de regio Entre-Sambre-et-Meuse en vindt plaats volgens het volgende programma:

  • Mis opgedragen om 3 uur 's morgens in de kerk van Gerpinnes-Centrum
  • Vertrek van de processie om ongeveer 3.45 uur: de Compagnie van Villers-Poterie neemt het schrijn
  • Doortocht van de dorpen die deel uitmaakten van de voormalige parochie door zo'n 3000 marslieden in napoleontische kledij op het geluid van vaandels en trommels
  • Terugkeer naar Gerpinnes rond 19.00 uur, na een reis van 35 km

Oorsprong

De volksmarsen van de streek Entre-Sambre-et-Meuse, met hun religieuze oorsprong en vervolgens getekend door de Napoleontische tijd, hebben elk hun eigen tradities, gebruiken en regels.

Deze folkloristische evenementen zijn door de Unesco erkend als immaterieel erfgoed.

COVID : Wij stellen alles in het werk om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Neem voor je vertrek zeker contact op met de toeristische dienstverlener. Het Covid Safe Ticket is verplicht.  Reisadvies

Voor winteractiviteiten en –sporten : neem voor je vertrek contact op met het Huis voor Toerisme dat het dichtste bij je bestemming ligt. De Huizen voor Toerisme van Luxemburg en de Oostkantons kunnen je informatie geven over de openingsdata van de skipistes. Als je van plan bent om naar de Hoge Venen te gaan, houd er dan rekening mee dat het aantal bezoekers beperkt is. Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Huis voor Toerisme van de Hoge Venen.

De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Op maandag 06 juni 2022

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2022
Downloaden