• Folklore en traditie

De Waalse folklore belicht tijdens de Mars van Sint-Pieter van Biesmerée, de eerste zondag van juli.

Gelegen in het hart van de streek tussen Samber en Maas, aan het einde van een van de bochten van het circuit Jules Tacheny in Mettet en op minder dan 10 kilometer van de abdij van Maredsous, houdt het kleine dorpje Biesmerée, door middel van zijn mars, een traditie in ere die sinds mensenheugenis de patroonheilige van de parochie vereert.

Binnen deze mars paraderen mensen van vader op zoon in kostuums uit het eerste en tweede Keizerrijk. Het bedrijf duldt geen vrouwen in zijn rangen, wat het nogal onpopulaire maakt. Als soldaat of als kantinemeisje, geen peloton heeft een vrouwelijke vertegenwoordiger.

Programma van de festiviteiten

Elk jaar, op de zondag na 29 juni, marcheren zo'n 180 marsgangers trots door het dorp op een eeuwenoude route, onder het geluid van vaandels en trommels. 

Het pleinbataljon op het voetbalveld is een kleurrijk onderdeel van dit folkloristische evenement. De festiviteiten beginnen op zaterdagavond bij de bron "Fontaine Saint Pierre", die na de mis door de priester wordt gezegend en waarvan wordt gezegd dat hij de wonderbaarlijke kracht bezit om koortsige mensen die ervan drinken te verlichten.

De 'tir au fagot', een uniek ritueel onder de wandelingen van de Entre Sambre et Meuse, is zonder twijfel een van de hoogtepunten van de wandeling. Op maandag, na de huldebetuigingen aan de gedenktekens van de overledenen (oud-strijders, oud-marsgangers en inwoners van Biesmerée), komen de Grenadiers, Voltigeurs en Zouaven tot op 5 meter van de bundel en proberen deze neer te schieten.

Op dinsdagavond sluit een fakkeltocht de Sint-Pietersdagfestiviteiten af.

Ontdek en neem deel aan de koninklijke en folkloristische Sint-Pietersmars, erkend als immaterieel erfgoed van de Unesco!

COVID : Wij stellen alles in het werk om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Neem voor je vertrek zeker contact op met de toeristische dienstverlener. Het Covid Safe Ticket is verplicht.  Reisadvies

Voor winteractiviteiten en –sporten : neem voor je vertrek contact op met het Huis voor Toerisme dat het dichtste bij je bestemming ligt. De Huizen voor Toerisme van Luxemburg en de Oostkantons kunnen je informatie geven over de openingsdata van de skipistes. Als je van plan bent om naar de Hoge Venen te gaan, houd er dan rekening mee dat het aantal bezoekers beperkt is. Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Huis voor Toerisme van de Hoge Venen.

De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Op zondag 03 juli 2022

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2022
Downloaden