• Folklore en traditie
  • Bijeenkomst

De Doudou in Bergen is een week van feesten, waarvan de rituele ducasse het hoogtepunt is. De processie van de Car d'Or is erkend door Unesco als mondeling en immateriaal erfgoed.

Het schrijn van Sainte-Waudru

Sainte-Waudru, de stichtster van de stad, die een pestepidemie zou tegengehouden hebben, vormt het onderwerp van een aangrijpende ceremonie op zaterdagavond, in de collegiale kerk die haar naam draagt. De deken vertrouwt de burgemeester de relieken van de heilige toe.

De processie en het naar-boven-brengen van de Car d'Or

Op zondag vertrekt de processie vanuit de collegiale kerk om door de straten van Bergen te trekken, tot aan het prachtige naar-boven-brengen van de Car d'Or, die de overblijfselen van Saint Waudru draagt. Duizenden handen  brengen de koets enthousiast naar de top van het geplaveide steil pad langs de collegiale kerk. De legende gaat dat de Car d'Or de helling in een keer moet beklimmen om ongelukken in de stad te voorkomen.

Sint-Joris tegen de draak

Na de processie vindt op de tonen van de "Doudou" (een populair lied, dat het ritme van de festiviteiten aangeeft) het gevecht van Sint-Joris met de draak plaats. Dit gevecht dat "Lumeçon" wordt genoemd, symboliseert de overwinning van het goede op het kwade.

De Doudou is ook:

  • De feestelijke Ducasse: concerten, Festival voor Militaire Muziek, Fakkeltocht, braderie, enz.
  • De kleine Lumeçon: een echt gevecht voorbehouden aan de allerkleinsten.

Een niet te missen evenement om Bergen te ontdekken!

COVID : Wij stellen alles in het werk om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Neem voor je vertrek zeker contact op met de toeristische dienstverlener. Het Covid Safe Ticket is verplicht.  Reisadvies

Voor winteractiviteiten en –sporten : neem voor je vertrek contact op met het Huis voor Toerisme dat het dichtste bij je bestemming ligt. De Huizen voor Toerisme van Luxemburg en de Oostkantons kunnen je informatie geven over de openingsdata van de skipistes. Als je van plan bent om naar de Hoge Venen te gaan, houd er dan rekening mee dat het aantal bezoekers beperkt is. Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Huis voor Toerisme van de Hoge Venen.

De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Evenement gepland voor de maand juni 2023 (1)


(1) De data en het programma kunnen wijzigen.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2022
Downloaden