Gelegen op het knooppunt van Europa is Ath een toeristische bestemming met een rijk historisch verleden en folklore erkend door UNESCO als immaterieel erfgoed.

Halverwegen tussen Brussel en Rijsel, komt Ath het 4de weekend van augustus tot leven wanneer de reuzen van meer dan 4 meter hoog buitenkomen. Goliath, de bijbelse gigant, neemt deel aan de oorpronkelijk religieuze processie sinds 1481.

Hier wordt de liefde voor de "Ducasse" van generatie op generatie doorgegeven. Dit feest geeft de geschiedenis van een streek weer en bij uitbreiding van haar bevolking. In de 19de eeuw werd de processie een wereldlijke stoet. Vandaag de dag vormen praalwagens en fanfares de stoet, toegejuicht door een overtuigd publiek. Op de Grand'Place houdt het gevecht tussen David en Goliath de menigte in spanning.

De inwoners zijn ervan overtuigd, de reuzenstad is de omweg waard! In 2005 heeft Unesco overigens beslist om de Ducasse de titel te geven van -erfgoed. 

 

Meer informatie

Toeristische dienst van Ath

 

Bezienswaardigheden in Ath

 

Maison des Géants (Huis der Reuzen) in Ath

Maison des géants - Ath - UNESCO - patrimoine immatériel - animaux fantastiques
In november 2005 werden de reuzen en de fantastische dieren van negen steden in België en Frankrijk door Unesco ingeschreven op de lijst van immaterieel erfgoed. ...
 


 

Gallo-Romeins museum in Ath en zijn uitzonderljike antieke boten

espace gallo-romain - Ath - embarcations antiques - exceptionnelles - bateaux - collections - archéologiques
De boten en de archeologische collecties die in het Gallo-Romeins Museum worden tentoongesteld, komen uit een uitzonderlijke ontdekking in Pommeroeul in 1975.
 


Burbanttoren | Middeleeuwse donjon van Ath

Tour Burbant - donjon - médiéval - Ath
De Burbanttoren, overblijfselen van het middeleeuwse kasteel van Ath, dateert uit de 12e eeuw. Deze versterkte donjon, 20 meter hoog, domineert het historische centrum van de stad van de reuzen en biedt je een zeer leerzame rondleiding.