pdf

Sosoye, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië

  • De mooiste dorpen van Wallonië

De meanders van de wilde en pittoreske Molignée zijn de thuisbasis van Sosoye, een mooi Condruzisch dorp. Zijn schoonheid is een bezoek waard, met zijn typische huizen van kalksteen en zijn geklasseerde gebouwen. In de omgeving mag je het bezoek aan de abdij van Maredsous, de ruïnes van het Kasteel van Montaigle of een tocht met een spoorwegfiets niet missen.

Een parel van de Molignée

Gelegen in de prachtige en groene vallei van de Molignée, ligt Sosoye grotendeels aan de hoofdstraat. Het dorp heeft zijn typische kalkstenen habitat behouden. Sommige gebouwen zullen je aandacht trekken:

  • de hoger gelegen geklasseerde kerk uit de 18e eeuw,  met een opmerkelijk meubilair
  • de pastorie
  • de tiendenschuur
  • de voormalige brouwerij Baudart
  • de villa "Haute Bise" ontworpen door Victor Horta. Geïnspireerd door de lokale architectuur, getuigt het van het begin van het toerisme in de regio waar de bourgeoisie tweede verblijven bouwde.

Een 2,5 km lang interpretatieparcours leidt je door deze ontdekkingen.

Het natuurgebied

Op een van de hellingen van de vallei, heeft de Berg van Sosoye, bekend als "Ranzinelle", een opmerkelijk natuurlijk erfgoed. De vegetatie is gediversifieerd en omvat veel planten die zeldzaam zijn in België.

De abdij van Maredsous

De omgeving van Sosoye biedt prachtige ontdekkingen! In de buurt kan je de Abdij van Maredsous bezoeken in een prachtige groene omgeving of gewoon proeven van de gastronomische producten.

RAVeL en spoorwegfietsen

Om van de prachtige natuur te genieten en de benen te strekken, wandel je langs de oude spoorlijn 150 Tamines - Dinant, omgebouwd tot een RAVeL. Je kan ook  een rit met een spoorwegfiets proberen tussen Falaën en Maredsous! Aan boord van een kleine pedaalwagen, steek je de oude spoorweg over en ontdek je de prachtige vallei van de Molignée op een ongewone manier.

Ruïnes van het kasteel van Montaigle

Op de RAVeL, op 3 km van Sosoye, ontdek je de indrukwekkende ruïnes van het Kasteel van Montaigle, uitzonderlijk erfgoed in Wallonië. Deze voormalige 14e-eeuwse graafschapswoning, gebouwd op een rotsachtige uitloper, ontbreekt niet aan romantiek. Een bezoek aan het museum vertelt je meer over de geschiedenis van deze middeleeuwse site.

Gastronomische halte

Voor een drankje of een goede maaltijd verwelkomt de taverne-restaurant Les Montagnards je in het prachtige dorp Sosoye. Met meneer in de zaal en mevrouw in de keuken laat dit restaurant je kennismaken met de lokale keuken in een rustieke omgeving. In de zomer biedt de prachtige tuin je een adembenemend uitzicht op de vallei van de Molignée. Een stop bij uitstek, voor een kwaliteitsvolle keuken in een charmante omgeving!

Ben je van plan om Sosoye te bezoeken? Vergeet niet de gids van de Mooiste Dorpen van Wallonië te downloaden: 

De Mooiste Dorpen van Wallonië

Maak kennis met 31 dorpen in Wallonië die zich onderscheiden door hun charme en authenticiteit. Elk dorp wordt voorgesteld met een plattegrond, de attracties en must-see sites.

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.