• Museum of interpretatiecentrum

Het Mundaneum is een uitzonderlijk archiefcentrum dat 12 miljoen bibliografische fiches bevat. De krant Le Monde gaf het centrum de bijnaam 'de papieren Google' en de New York Times noemde het 'The Web Time Forgot'.

In een tijdperk waarin alles digitaal verloopt, bezit het Mundaneum, dat door UNESCO als 'Memory of the World' werd geklasseerd, 12 miljoen fiches van het Universeel Bibliografisch Repertorium, in totaal 6 km lang. Het is een originele plaats in België die zich vragen stelt bij de oorsprong van deze revolutie, die vergelijkbaar is met de uitvinding van de boekdrukkunst in de 15e eeuw.

Het Mundaneum werd in 2016 geklasseerd als 'Europees erfgoed' omdat het een belangrijke rol heeft gespeeld bij de vormgeving van Europa aangezien ze vrede en cultuur beide hoog in het vaandel dragen. In het licht van de digitale revolutie profileert het Mundaneum zich als een centrum voor digitale cultuur waar wordt geprobeerd erfgoed en technologische innovatie samen te brengen. Het ligt aan de basis van de hedendaagse informatiewetenschap en wordt beschouwd als een voorloper van de zoekmachines op het internet. In 2012 ging het Mundaneum een partnerschap aan met de wereldwijde zoekmachine Google.

Een vleugje geschiedenis

Het Mundaneum ziet het licht in de 19e eeuw wanneer twee Belgische juristen, Paul Otlet, vader van de documentatiewetenschap, en Henri La Fontaine, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1913, het plan opvatten om alle kennis van de wereld te verzamelen en te indexeren.
Het Mundaneum wordt een documentatiecentrum met universele inslag en is gedurende de eerste helft van de 20ste eeuw de bakermat van internationale humanistische instellingen. Vandaag de dag wil het Mundaneum de archieven en collecties van de stichters inventariseren, bewaren en benutten.

Het Mundaneum in de praktijk

In het Mundaneum woon je tentoonstellingen en conferenties bij over dit uitzonderlijke stukje erfgoed. Het betreft een belangrijke erfenis aan documentatie die bestaat uit:

  • Het Universeel Bibliografisch Repertorium, geklasseerd als Memory of the world door de UNESCO.
  • Het Internationaal Persmuseum.
  • Persoonlijke archieven van de stichters. 
  • Fondsen over de anarchie, feminisme en pacifisme.
  • Boeken, documenten, affiches, postkaarten, etc. 

Het archiefcentrum beschikt sinds 1998 over een expositieruimte die ontworpen werd door François Schuiten en Benoît Peeters.

Bezoekers met specifieke behoeften

Er zijn aangepaste alternatieven voor mensen met bepaalde noden. 

  • Personen met beperkte mobiliteit en blinden: aangepaste toegangsweg, aangepaste toiletten, liften. 
  • Doven: Informatievideo in gebarentaal. 

Weet dat Wallonië naast deze alternatieven nog veel andere mogelijkheden biedt voor bezoekers met specifieke noden, meer informatie hierover vind je op: erkende plaatsen en activiteiten met een officieel « Access-i » label.

MUNDANEUM ASBL

- 50%

Geldigheidsdatum: van 01-01-2020 tot 31-12-2020

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang bij aankomst.
Aanbod geldig in heel 2020 volgens de openingstijden.
Geldig voor maximaal 4 personen per bon, niet cumuleerbaar met andere aanbiedingen.
Aanbod enkel geldig op vertoon van een afdruk van deze bon.

Mons Card: de ideale manier om de streek van Bergen te ontdekken voor € 18.

Geniet dankzij de Mons Card van kortingen: niet te missen museum, symbolische bezoeken, transport... Zeker doen!

Gesloten op 26/10/2020
Rue de Nimy 76,7000Mons
Sinds 1 juli zijn de meeste attracties en musea in Wallonië en de Ardennen weer open voor het publiek.

We raden je zeker aan vooraf de website van de dienstverlener te raadplegen voor de precieze openingstijden en de voorwaarden voor reserveringen en bezoeken. Neem bij vragen contact op met de organisatie.
Raadpleeg de lijst met open attracties.
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.

Tijdsduur

Minimumduur : 1:00
Maximumduur : 1:30

Gesproken talen

Frans

Diensten

Educatieve dienst

Voorzieningen

Toegankelijkheid PBS (zelfverklaard) - Daglicht - Winkel/boetiek - Wifi

Visites

Groep - DE - EN - FR - NL - Individueel - DE - EN - FR - NL

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2020
Downloaden