pdf

Laforêt, een van de mooiste dorpjes van Wallonië

  • De mooiste dorpen van Wallonië

Laforêt is ontstaan uit het groen en is erin geslaagd om het typische karakter van de dorpen van weleer en het rijke erfgoed te behouden. Gelegen langs de Semois, heeft dit charmante dorp nog steeds zijn ouderwetse faciliteiten: waterbakken, washuizen en tabaksdrogerijen.

Een typisch Ardens dorp

Laforêt, gelegen aan de oevers van de Semois, midden in de bossen, was ooit omgeven door tabaksvelden. Dit rustieke en charmante dorp heeft kleine lokale leisteenboerderijen rond de kerk Sainte-Agathe. Ze zijn gedecoreerd op een zeer lokale manier: geluksbrengers (veelal in hartvorm) op de schuren, ronde vensters in Franse steen, houten lijsten van ramen en deuren. Aan de rand van het dorp en in het dorpscentrum zijn er nog tabaksdrogerijen, een herinnering aan een activiteit die voor welvaart in de streek heeft gezorgd. Een 2 km lang interpretatieparcours leidt je met behulp van didactische borden naar het dorp.

Een klein erfgoed met betrekking tot water

Het dorp heeft ook waterbakken. Een van hen, gelegen aan het einde van het dorp, maakt deel uit van een complex dat ook een overdekt washuis uit het begin van de 20e eeuw en een fontein omvat. Dit ensemble getuigt van de organisatie van het dagelijks leven in het verleden. De vrouwen wasten hun kleren in het washuis beschut tegen het weer. Naast de deur dronken vee en kuddes in het blauwstenen bekken, terwijl een kleine fontein water leverde voor de open haarden. 

De Pont de Claies

Elk jaar in de zomer wordt deze tijdelijke brug herbouwd om de oversteek van de ene oever van de Semois naar de andere mogelijk te maken. Vroeger konden de boeren, maar ook de veestapel, op droog land doorkruisen. Informeer bij de lokale overheid naar de datum van de bouw van deze tijdelijke brug.

Ben je van plan om Laforêt te bezoeken? Vergeet niet onze gids van de Mooiste Dorpen van Wallonië te downloaden:

De Mooiste Dorpen van Wallonië

Maak kennis met 31 dorpen in Wallonië die zich onderscheiden door hun charme en authenticiteit. Elk dorp wordt voorgesteld met een plattegrond, de attracties en must-see sites.

 

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.