Gedestilleerd

Pékèt is de Waalse sterkedrank voor elke gelegenheid. De ene verkiest hem puur, anderen hebben hem liever fruitig of geflambeerd...

Violet, vanille, aardbei, kiwi of karamel, je vindt Pékèt in alle kleuren en smaken.


Pékèt in de Waalse folklore

Het woord "pékèt" betekent "pikant" in het oud Waals, maar de naam zou ook kunnen verwijzen naar het woord "péke" dat in bepaalde Waalse streken jeneverbes betekent. Pékèt is immers een sterkedrank op basis van graan of gedistilleerde bessen.

Op folkloristische markten of kerstmarkten kan je geen kraampje voorbijgaan zonder dat je een Pékèt kunt drinken. Dat is zeker het geval tijdens de marsen van l'Entre Sambre et Meuse, de Waalse feesten in Namen of op 15 augustus in Luik.


Pékèt doorheen de geschiedenis

De Arabieren hebben een belangrijke rol gespeeld bij de technische en chemische uitwerking van de distillatie.

Pékèt is in de jaren '50 de drank van de mijnwerkers. Het bewijs? Pékèt wordt in de streek van Luik gesymboliseerd door een man in een blauwe kiel met rode foulard, de traditionele kleren van de mijnwerkers en metaalbewerkers.


Maitrank en Eau de Villée

Pékèt is niet de enige sterkedrank in Wallonië; in de streek van Aarlen kan je de Maitrank drinken. Deze drank heeft dankzij de broederschap die de traditie in ere houdt, recht op een feest het laatste weekend van mei.


Het Eau de Villée est een fruitige brandewijn. Hij wordt gemaakt in het prestigieuze kader van de Distillerie de Biercée. Echt een omweg waard omwille van zijn smaak en de plek waar hij gemaakt wordt: het is de op een na grootste schuur in de streek.


En whisky

De Waalse familie van de sterkedranken heeft onlangs een nieuw lid verwelkomd en niet zomaar een: whisky. Een echte pure single malt die in de whiskybijbel van Jim Murray goed is voor een score van 90/100!

Deze Waalse whisky wordt gemaakt door The Owl Distillery op basis van de gerst die in de streek van Haspengouw wordt geteeld. De distillerie is sinds 2004 een echt succesverhaal. De kwaliteit van hun verfijnde product wordt erkend door de grootste whiskyliefhebbers.