Op je vakantie of tijdens je dagje uit wil je natuurlijk genieten. Dat betekent ook eten met een goede kwaliteit. Hou je van vlees dan ben je in de Ardennen en Wallonië op ‘het goede adres’. Kies voor ambachtelijke slagerijen en boerderijen die met een warm hart voor dierenwelzijn en met liefde en vakmanschap hun producten maken.

De variatie van fijne vleeswaren is groot in de Ardennen. Fijne vleeswaren heten ter plaatse ‘charcuterie’. Meestal zijn ze van varkensvlees gemaakt. Bekend is de Ardenner paté en de gedroogde worsten die ook als ‘salaisons’ worden genoemd. Deze laatste zijn vaak gezouten om de producten langere tijd te kunnen bewaren. Deze techniek leidde tot beroemde producten, zoals de gerookte Ardenner ham. Kies je voor een gedroogde worst, spek, stukje paté of ham?

 
 

Ardenner ham of Jambon d’Ardenne

Het meest bekende product is natuurlijk de Jambon d'Ardenne. Deze vleeswaar heeft een eigen Europees label (IGP - Indication Géographique Protégée). Deze ham wordt bereid van een varkensbout die eerst wordt gezouten en vervolgens wordt gerookt op beuken- of eikenhout. Dan wordt de ham gedroogd. Alle stappen zijn bepalend voor de smaak. Zelfs het drogen als de luchtvochtigheid, temperatuur en tocht hun uitwerking op de ham hebben. Om een smaakvolle ham te maken is geduld nodig! Over Ardenner ham wordt wel gezegd dat het een ‘vrucht van de tijd is’.

Bezoektips voor ambachtelijk gemaakte vleeswaren

Bedrijfsbezoek | Montenauer Schinkenräucherei, de echte Ardense ham

De Montenauer Schinkenräucherei biedt je een gratis bezoek aan, waarmee je het productieproces van de Ardense ham kan volgen van A tot Z.
Découvrez ce producteur de terroir, li binamé pourcê est une boucherie à la ferme

Li binamé pourcê | Hoeveslagerij in Trois-Ponts

Li binamé pourcê werkt met respect voor het leefmilieu en voor het welzijn van de dieren. De slagerij verwelkomt je op haar domein in Trois-Ponts.
Centre Marcassou in Champlon

Centre Marcassou in Champlon

Kom de geheimen van de fijne vleeswaren van Marcassou ontdekken. En na het bezoek volgt een proeverij. Daar valt toch niet aan te weerstaan? Afspraak in het Centre Marcassou in Champlon.
Biofarm - La Ferme des Frênes - Cens - Vue de l'étable aux cochons

La Ferme des Frênes - Biofarm | Cens

In het hartje van de Ardennen, in de buurt van Saint-Hubert, doet de Ferme des Frênes-Biofarm aan biologische teelt en veeteelt.
Ferme de la Civanne

Les Vergers de la Civanne

Ga eens langs in de kruidenierswinkel van de boerderij van Civanne in de provincie Luxemburg. Daar staan biovlees en bioappelen op het menu. 

Bergerie d'Acremont - Bertrix

Bedrijfsbezoek | De schaapskooi van Acremont in Bertrix

In de provincie Luxemburg biedt deze schaapskooi haar bezoekers de mogelijkheid om haar Belgische melkschapen en producten te ontdekken.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

40 smulbezoeken in Wallonië
Downloaden