Luiks wafels zijn wereldberoemd! De niet te missen geur maakt deze zoete lekkernij onweerstaanbaar. Als je in de Ardennen of Wallonië bent, kom je vast langs een locatie waar verse wafels worden gebakken.

Waar is een Luikse wafel van gemaakt?

In een Luikse wafel worden onder andere vanille en parelsuiker toegevoegd. Deze suikersoort lost tijdens het bakproces niet op in het deeg. Vandaar dat je nog steeds heerlijk knisperende suiker en zachte karamelstukjes ervaart als je een hap neemt. Liefst natuurlijk in een net gebakken, nog warm exemplaar. Het verschil met een Brusselse wafel is dat die zijn zoetigheid uit de topping haalt, bijvoorbeeld door poedersuiker of slagroom. Een Luikse wafel heeft daarnaast afgeronde hoeken. Een ‘galette’ is een andere lekkere wafel om te proeven. Deze dunnere variant wordt meestal bij het ontbijt gegeten. 

Dégustation de gaufre

Ontstaan van Luikse wafels

Het verhaal gaat dat de Prins-Bisschop van Luik aan zijn kok vroeg iets lekkers met stukjes suiker te bedenken. De kok ging aan de slag en kwam uit op deze wafel. Hij bakte het deeg in een wafelijzer. De Prins-Bisschop was meer dan tevreden met die smaak en de structuur. Zo bleef de Luikse wafel bestaan en kunnen wij er ook van genieten!

Een wafel proeven? Het adres voor de beste wafels én het wafel recept: 

Une Gaufrette Saperlipopette, super verse Luikse wafel

Voor een super verse Luikse wafel bezoek je 'Une Gaufrette Saperlipopette'. Het deeg wordt volgens grootmoeders recept gemaakt en het is altijd vers bereid. Ben je in Luik, wandel dan naar deze boulangerie die ook heel veel ander lekkers maakt.
Ingredienten Luikse wafels - bloem eieren boter melk suiker

Luikse wafel recept

Heerlijk als ontbijt of als traktatie tussendoor: een Luikse wafel. Met dit recept van bloem, melk, boter en eieren en suiker bak je ze zelf thuis! Geniet van deze heerlijke lekkernij en voel je even helemaal op vakantie.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

40 smulbezoeken in Wallonië
Downloaden