Je bent in de juiste omgeving als je van kaas houdt. In de Ardennen en Wallonië heb je keuze uit vijfhonderd variaties van kaas. Lees welke er worden geproduceerd en waar je ze kunt kopen om uit te proberen.

Vijfhonderd kazen is een enorm aantal. De variatie is er dan ook naar. Kaas bereid van koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Rauw melkse of gepasteuriseerde varianten, een zachte of harde kaas, gearomatiseerd met kruiden of een gewassen korst of schimmelcultuur. Ze dragen namen als Fleur des Fagnes, Bleu des Moines, Trou d’Sottai, Cassete de Beaumont, Boulette de Nivelles. De Waalse kaasmakerijen gaan voor hoge kwaliteit. De melk is van goede kwaliteit. De koeien hebben doorgaans volop ruimte om te grazen. Kwalitatief goede ingrediënten vormen de basis waaruit de lekkerste en beste kazen kunnen ontstaan.

Bekendste kaas: Hervekaas

De meest beroemde is de Herve-kaas. Het vierkante kaasje uit het Land van Herve heeft een gecontroleerde herkomstbenaming. De herkomst ligt in de provincie Luik nabij de grens met Nederlands Limburg. De kaas heeft een gewassen korst met een lichtrode kleur. Het zachte kaasje heeft een indringende geur. De smaak hangt af van de rijping en varieert van mild tot pittig. Vaak wordt Hervekaas geserveerd met Luikse stroop , gemaakt van appels en peren uit de streek Haspengouw.

Wat drink je bij Waalse kaas?

Bij de trappisten is dat gemakkelijk: de gelijknamige kaas is een prima combinatie. Bij een abdijkaas smaakt bier van een hoge fermentatie goed. Karaktervolle kazen gaan goed samen met de streekbieren. Laat je vooral ter plaatse adviseren! Of inspireer jezelf en bekijk de bierpagina en probeer uit welk Waals bier goed past bij een lokale kaas.

Culinaire markten en braderieën met kaas

Een sfeervol moment om kennis te maken met lokale kazen zijn culinaire evenementen waar kaasmakers zijn te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld in de zomer naar het Kaasfeest bij kasteel Harze en naar het Kaasfeest in Bouillon . In november vindt de Kaas- en wijnbeurs van Sint-vincent plaats.

Onze drie favoriete fromageries:

Geitenboerderij van Ozo | Lekkere Ardense kaas

De geitenboerderij van Ozo, gelegen in het dorp Izier in de Ardennen, kweekt al 25 jaar lang met passie alpengeiten.
Fromage - belge – musée - Herve

Fromagerie du Vieux Moulin

In deze kaasmakerij krijg je de kans om de ateliers te bezoeken waar de beroemde Hervekaas met beschermde oorsprongsbenaming geproduceerd wordt.
Kom de abdij van Maredsous bezoeken in Denée

Abdij van Maredsous: kazen en bieren met karakter

De Abdij van Maredsous, gelegen in de vallei van de Molignée, is een van de mooiste abdijen in België. Geniet van je bezoek om de architectuur van het klooster te bewonderen en proef van de beroemde kazen en bieren van Maredsous!

Ontdek het overzicht van alle Waalse producten

 

The Owl Distillery s.a.

Waalse producenten

Op deze pagina vind je een selectie Waalse producenten.

 

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

40 smulbezoeken in Wallonië
Downloaden