Frieten maken deel uit van ons gastronomisch, cultureel en toeristisch patrimonium. Wat zou Wallonië zijn zonder zijn vele frituren?

Een lekker pakje frieten eet je met vrienden of familie, in een puntzak of een bakje, 's middags of 's avonds. Op zoek naar een frituur? Je vindt ze zowel in de stad als op het platteland, op parkings langs grote wegen of op dorpspleinen.


Een saus voor elke friet

Frieten eet je natuurlijk met een goede saus en er is keuze genoeg: van traditionele mayonaise tot mammoet, andalouse, tartaar, samoerai, ...


Belgische frieten met een Waals tintje

Een legende uit 1781 zegt dat tijdens de strenge winters, de Maas in de streek van Namen bevroren was. De inwoners konden daarom geen visjes meer vangen om te frituren. Ze sneden dus aardappelen in de vorm van vissen die ze dan frituurden.


Frieten en kwaliteit

De frieten hebben een charter, dat is het bewijs dat je goede frieten hebt.

Noem een friet niet zomaar een friet: een goede friet is officieel 1 cm dik, wordt voor de eerste keer gebakken op 150° en een tweede keer op 175°. Het resultaat is een goudgele friet die knapperig is van buiten en zacht van binnen.

Een goede aardappel zorgt voor een goede friet en daarom zijn de Belgische frieten zo lekker. Het Terra Nostra label verzekert de kwaliteit van de aardappelen geproduceerd in Wallonië.

In Wallonië tref je heel wat verschillende aardappelvariëteiten aan. Je hebt de klassieke Charlotte of Nicola maar ook de traditionele Corne de gatte, de Ratte en de Plate de Florenville.