Of het nu gaat om monumenten, natuur of tradities: in Wallonië waar de Ardennen onder vallen, zijn tal van culturele en natuurlijke rijkdommen ingeschreven op de Werelderfgoedlijst. Bezoek een van de Unesco locaties waar onze wortels diep zijn verankerd.  

Bronwaterstad Spa is Unesco-erfgoed

De stad Spa heeft zijn naam gegeven aan alle 'spa's' of wellness faciliteiten ter wereld. Deze stad in de provincie Luik is in juli 2021 met tien andere grote Europese bronwatersteden door Unesco erkend als werelderfgoed.

Water is een bron van leven en welzijn. Al eeuwenlang. Dankzij de aanwezigheid van bronwater en de kennis over de heilzame werking ervan werd Spa al eeuwen geleden een graag bezochte locatie. Een stroom van bezoekers kwam op gang. In eerste instantie van adellijke afkomst die in het stadje werden ontvangen 'in stijl'. Behalve de kuuroorden zorgde de 'waterstad' dat deze belangrijke gasten zich vermaakten. Parken werden aangelegd en werden theaters, casino's en concertzalen gebouwd. Niet alleen in Spa gebeurde dat maar in tal van Europese kuursteden. Van begin 18e eeuw tot het begin van de 20e eeuw waren de Europese kuuroorden erg populair. De steden vormden ze belangrijke ontmoetingsplaatsen waar innovatieve ideeën werden uitgewisseld. Het Europese kuren met mineraalrijk bronwater is een belangrijk cultureel fenomeen. Sinds juli 2021 zijn het belang en het erfgoed ervan erkend als Werelderfgoed van de mensheid.

© MT Spa Hautes Fagnes

Behoud van historisch erfgoed

Eeuwenoude belforten, scheepsliften in het Centrumkanaal, grandioze kathedralen, archeologische vindplaatsen, belangrijke mijnbouwplaatsen of uitzonderlijke geoparken... Deze juwelen van het erfgoed van de mensheid zijn een getuigenis van ons verleden en een erfenis voor toekomstige generaties.

De belforten van Frankrijk en België zijn erkend door de Unesco, maar ken je hun geschiedenis? De belforten, gebouwd tussen de 11e en 17e eeuw, zijn torens waar klokken werden geluid om de bevolking te waarschuwen voor de komst van een vijand, een executie of tijdens belangrijke gebeurtenissen. De belforten zijn een symbool van de vrije gemeenten; zij die van hun opperheer het recht hadden gekregen om zichzelf te besturen.

Beffroi de Mons - Mons - The-St-Waudru's-collegiate-church - The-Belfry

Het Belfort van Bergen | Een fantastisch barok monument

Ontdek de magie van het enige barokke belfort van België tijdens een origineel bezoek. Neem de panoramische lift en geniet ten volle van het talent van de beiaardiers tijdens een van de vele concerten.

Belfort van Binche, Unesco-werelderfgoed

Het Belfort van Binche maakt deel uit van het stadhuis dat tot de 14de eeuw teruggaat.
Belfort van Charleroi, Unesco-werelderfgoed

Belfort van Charleroi | Unesco-werelderfgoed

Kom het belfort van Charleroi bewonderen, een monument dat behoort tot het Unesco-Werelderfgoed.
Tournai - Panorama - ville - toitures

Het Belfort van Doornik | Unesco-erfgoed

Het belfort van Doornik, dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, nodigt je uit om alle kamers langs de 257 trappen te ontdekken. Klim naar de kamer van de beiaardier om naar het live concert te luisteren.
 Default image

Belfort van Gembloux | Unesco Werelderfgoed

Ontdek het belfort van Gembloux, klokkentoren van de voormalige Sint-Sauveurkerk, en ingeschreven op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Belfort van Namen, Unesco-werelderfgoed

De Tour Saint-Jacques, iets meer dan 20 m hoog, is een opmerkelijke getuige van de militaire architectuur uit de 14e eeuw.
Belfort van Thuin, Unesco-werelderfgoed

Belfort van Thuin, Unesco-werelderfgoed

Op de top van zijn 60 meter biedt het belfort van Thuin een uitzonderlijk panorama op de vallei van de Samber en de Biesmelle.

 

Immaterieel cultureel erfgoed, knowhow en tradities

Wat hebben de volksmarkten, de Ducasse van Ath, de Doudou van Bergen of de biercultuur gemeen? Deze tradities vormen een "levend erfgoed" en drukken een deel van de Waalse identiteit uit. Deelnemen aan deze populaire evenementen is het behoud van onze cultuur.

La Ducasse d'Ath - Les Géants dansent en Wallonie - UNESCO - patrimoine immatériel - animaux fantastiques

De Ducasse van Ath | De Reuzen dansen in Wallonië

De Reuzen van Ath dansen opnieuw voor de Ducasse in hartje Wallonië. Ontdek de folklore uit de streek van Ath het 4e weekend van augustus.

De Doudou in Bergen: processie van de Car d'Or en het Gevecht van de Lumecon - Processie van de Heilige Waldetrude

De Doudou in Bergen is een week van feesten, waarvan de rituele ducasse het hoogtepunt is. De processie van de Car d'Or is erkend door Unesco.

Carnaval van Binche - De Gilles van Binche

Traditioneel carnaval, erkend als Mondeling en Immaterieel Erfgoed van de mensheid door Unesco. Meer dan 900 Gilles verwachten je in Binche.

 

 

Unesco-fietsroute: 500 km om het Waalse erfgoed te ontdekken

Ontdek op je eigen tempo in een of meerdere etappes, via de RAVeL en de knooppunten, de ontelbare rijkdommen van Wallonië op vlak van erfgoed en cultuur.

Tournai - Grand-Place - vélo - sport - détente

Unesco-fietsroute | Etappe 1: Doornik - Bergen

Deze eerste etappe van de Unesco-fietsroute begint aan de voet van de prachtige middeleeuwse kathedraal van Doornik. 68 km verder ben je in Bergen, de stad van de Doudou!

Unesco-fietsroute | Etappe 2: Bergen - Binche

Deze 39 km lange fietstocht van Bergen naar Binche staat garant voor mooie ontdekkingen: het Centrumkanaal, de mijnwerkersstad van het Bois-du-Luc en tot slot de stad van de Gilles!
Belfort van Thuin, Unesco-werelderfgoed

Unesco-fietsroute | Etappe 3: Binche - Thuin

Rijd langs de Samber, bewonder de sluizen en binnenvaartschepen en ontdek aan het einde van de route het mooie stadje Thuin, beroemd om zijn hangende tuinen!

Unesco-fietsroute | Etappe 4: Thuin - Charleroi

Van Thuin tot Charleroi brengen deze 24 km over de RAVeL je van de bucolische sfeer van het platteland van Thuin naar de industriële landschappen van het Zwarte Land!

Unesco-fietsroute | Etappe 5: Charleroi - Dinant

Een fietstocht om de vallei van de Molignée te ontdekken, de geboorteplaats van de abdijen van Maredsous en Maredret. De Maas wacht op je bij aankomst!

Unesco-fietsroute | Etappe 6: Dinant - Ciney

Wat een genot om te trappen in de Condroz, op de mooie landwegen! 18 km om de Vallei der Smaken te ontdekken: een rustige streek, bekend om zijn bieren en zijn zachte reliëf.
Geniet van een fietstocht in de Condroz-Famenne

Unesco-fietsroute | Etappe 7: Ciney - Durbuy

Geniet van een prachtige route van 41 km door het romantische en gevarieerde landschap van de Condroz. Bij aankomst heet het stadje Durbuy je welkom!

Unesco-fietsroute | Etappe 8: Durbuy - Spa

Deze etappe van 63 km van de Condroz tot de poorten van de Ardennen is de sportievelingen op het lijf geschreven!
Un couple regardant à l'horizon, un vélo à côté d'eux

Unesco-fietsroute | Etappe 9: Spa - Waimes

Richting de Hoge Venen voor deze 40 km lange etappe die Spa met Waimes verbindt!
Vue sur le Château de Reinhardstein à Ovifat, dans la province de Liège

Unesco-fietsroute | Etappe 10: Waimes - Raeren

Ontdek de Vennbahn, de oude spoorlijn die door de Eifel loopt en bewonder het adembenemende landschap van de Hoge Venen!

Unesco-fietsroute | Etappe 11: Raeren - Blegny

Aan de rand van Nederland en Duitsland loopt de laatste etappe van de Unesco-fietsroute door prachtige plaatsen, rijk aan erfgoed.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden