De carnavals van Laetere moeten niet onderdoen voor de festiviteiten van Vette Dinsdag. Wil je wat meer traditionele folklore, confettiblazende praalwagens en maskers?

Ze gingen tot in China, en droegen de kleuren van de Waalse folklore. De Blancs-Moussis van Stavelot zijn tot ver buiten onze grenzen bekend en intrigeren met hun lange rode neuzen, hun gemaskerde gezichten en hun in het wit gedrapeerde lichamen. Gewapend met varkensblazen opgeblazen als ballonnen, vallen ze zachtjes het publiek aan. Een andere stad, een ander teken met de "Porais de Tilff". Deze ongewone wezens vallen de stad binnen en dansen rond de reus "Djôsèf li r'piqueû". Het geheel eindigt met een goede soep... met prei!

In de streek van de Drie Grenzen, zoals in Welkenraedt, maakt carnaval deel uit van de Rijntraditie, rond de figuur van Prins Carnaval en zijn wachttoren. Ze worden gekenmerkt door een gemeenschappelijke "strijdkreet": "Alaaf!  De Chinels van Fosses-la-Ville zijn dan weer indrukwekkend in hun rijk versierde kostuums. Deze personages uit de Commedia Dell'Arte hebben een dubbele bult: een aan de voorkant van de romp en een aan de achterkant.

In een origineel genre nodigt Andenne je uit voor het verrassende Berencarnaval. De beer is de mascotte van de stad en de optocht eindigt met het gooien van teddyberen door de koning en de koningin van carnaval.

Vreugdevuren aan het einde van de winter

Het Vreugdevuur is een ceremonie waarbij het Wintermannetje wordt verbrand. De bekendste is waarschijnlijk die welke plaatsvindt in Bouge, een dorp in de gemeente Namen, op de eerste zondag van de vastentijd. Om precies te zijn, de Zondag van de Brandons. Vandaag worden er niet minder dan 7 vreugdevuren aangestoken die alleen vanuit Bouge te zien zijn.

Andere steden bieden ook aan om het Wintermannetje te verbranden. Zoals Gozée, of Vierves-sur-Viroin waar Johan Simon, een legendarisch personage, wordt verbrand te midden van een menigte en op de klanken van een fanfare.

De cavalcades, die even folkloristisch zijn, onderscheiden zich door door paarden getrokken praalwagens. De cavalcades lijken op carnaval met de aanwezigheid van vermommingen in de stoet en in het publiek, thematische praalwagens, reuzen, soumonces... Je kunt ze zien in de provincie Luik, in Herve, in de provincie Namen in Auvelais, en in de provincie Henegouwen in Jemappes en Fleurus, tijdens het paasweekend.

Dit vind je misschien ook leuk

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden