De winter is voorbij, de lente kondigt zich aan en de carnavals zijn terug in Wallonië. Haal je confetti, slingers en masker boven!

De carnavals van Wallonië zijn echte volksfeesten en de perfecte gelegenheid voor een succesvol familie-uitje. De feestelijkheden beginnen met vastenavond, aan het begin van de vastentijd. Afhankelijk van de regio of de stad kan de folklore zeer verschillend zijn, maar overal in Wallonië wordt volop feest gevierd met maskers en confetti.

Het is vastenavond, zet je mooiste masker op

De festiviteiten en andere carnavalsstoeten in Wallonië moeten niet onderdoen voor de beroemde carnvals van Rio, Nice of Venetië. De Gilles van Binche zijn zonder twijfel de bekendste buiten onze landsgrenzen. De Cwarmê van Malmédy en zijn Haguète nemen je mee op ontdekking naar de Waalse carnavals. Kom met je familie of vrienden naar een carnaval in Wallonië, bewonder de praalwagens, de personages met kleurrijke kostuums, maskers en grime.

Traditioneel begint de carnavalsperiode met de vasten, op vastenavond.

Laetare en vreugdevuren

In bepaalde Belgische regio's vinden de carnavalsstoeten plaats op de Laetare, halverwege de vaste. Zoals de carnavalsstoeten bregen de Laetarestoeten prinsessen,cowboys, berenjongen, Zorro's, andere leuke personages samen op het parcours.

Tijdens de Laetare moet je zeker een bezoek brengen aan de Blancs-Moussis van Stavelot. Deze indrukwekkende personages zijn met hun carnavalskleuren bekend tot in China. De Chinel van Fosses-la-Ville met bochel vooraan en achteraan ziet er prachtig uit in zijn geborduurd kostuum.

Een andere populaire traditie in Wallonië zijn de vreugdevuren. Tijdens de vreugdvuren wordt het Sneeuwmannetje verbrand of soms de heks. Het populairste vreugdevuur is zonder twijfel dat van Bouge, vlakbij Namen.

Dit vind je misschien ook leuk

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden