Een van Doorniks symbolische gerechten wordt de eerste maandag na het driekoningenfeest geserveerd. Aan het begin van de maaltijd wil de traditie dat men "Les Billets du Roi" trekt. Er worden dus rollen toegekend aan de gasten. En elke keer als de koning drinkt, doet iedereen met hem mee.

Het verloren konijn

In Doornik is het op de maandag na het driekoningenfeest traditie om het beroemde konijn "à la Tournaisienne" te eten. Tijdens deze "verloren maandag" gaat de maaltijd gepaard met een heel ritueel. Konijn met pruimen en druiven wordt traditioneel in water gekookt. Het wordt geserveerd met gestoomde aardappelen.

Le Tournaisien

Dit aperitief is gemaakt met kersen. Het is vrij zoet, maar overheerlijk.

La Tournay

La Tournay is het bier van de stad. Blond, zwart, triple of Kerstbier, je vindt het in verschillende kleuren en verschillende types. Maar het wordt telkens gekenmerkt door de zuiverheid van de gebruikte ingrediënten: alleen gerst en hop. Deze bieren worden hergist in de fles en worden niet gepasteuriseerd noch gefilterd. La Tournay is het enige bier dat in Doornik gebrouwen wordt, door de brasserie de Cazeau.

De Clovis

De Clovis is een taart gemaakt ter gelegenheid van de 1500e verjaardag van de dood van de Merovingische koning Childéric, en de kroning van zijn zoon Clovis in Doornik, toen hoofdstad. Dit dessert is frangipane, met een basis van abrikozen- en ananasjam. Het wordt afgewerkt met een glazuur bestrooid met amandelschilfers. Een waar genot!

Dit vind je misschien ook leuk

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden