Charleroi staat al lang synoniem voor terrils, hoogovens en industrieel verval en nu staat de stad voor de uitdaging haar inwoners en toeristen een nieuw gezicht te bieden. Een van de meest verbluffende succesvolle renovaties is ongetwijfeld die van de kades langs de Samber waar je leuke wandelingen kunt maken.

#StreetArt #Vernieuwing #AlsKoppel

Toch verdient de geschiedenis van Charleroi dat we er aandacht aan besteden, want ze is rijk aan successen. Ze zijn nu inderdaad weliswaar achterhaald, maar ze hebben voorspoed gebracht in de streek. Deze geschiedenis vormde het eerste landschap van Charleroi, dat van de zware industrie, met zijn schoorstenen en fabrieken naast arbeiderswoningen in een vreugdevolle anarchie.

En net ernaast vindt de bezoeker een heel ander beeld, dat van de natuur, wanneer men om de bocht van een pad het genoegen heeft om een terril te bewonderen of in een grote weide zijn batterijen op te laden.

De jonge stad is onherroepelijk de bakermat van het zwarte land, maar niet alleen. Het is ook dat van strips en alternatieve cultuur! Stripboeken, want het is de bakermat van de uitgeverij Dupuis, grote overlevende van de jongerenpers met het beroemde tijdschrift Spirou, gepubliceerd sinds 1938! Maar cultuur in Charleroi is ook het Fotografie Museum en het Bois du Cazier, erkend als , evenals het belfort, haar beiaard en de marsen van l'Entre-Sambre-et-Meuse, waardoor de stad internationale faam geniet.

Ook is het vermelden waard. De in Lessines geboren kunstenaar studeerde in Charleroi voor hij een plaats kreeg aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten.