Lokale specialiteiten naar het beeld van Bergen: gastronomisch

Een knipoog naar een van de sterren van de Bergense folklore is "El cayau montois", een zoetigheid met de beeltenis van de aap van de Grote Garde, die je terugvindt op de gevel van het stadhuis. Andere lekkernijen vervolledigen de lokale specialiteiten die je smaakpapillen verwennen.

El cayau montois

Achter deze bizarre naam gaat een zoet gebakje schuil, gemaakt van chocolade en biscuit. Dit afgeronde plaveitje behoort tot de Bergense traditie. Het wordt volledig huisbereid en is gemaakt van zanddeeg, bedekt met een chocoladecrème en nootjes. Het wordt afgewerkt met een meringuekoekje en versierd met een chocolademuntje met de beeltenis van de beroemde aap van de Grand Garde!

De pavé montois

De pavé montois is een zachte kaas op basis van koemelk, voorzien van een gewassen korst. Deze specifieke kaassmaak is noch te zacht, noch te sterk, in tegenstelling tot andere gelijkaardige kazen. Je kan deze kaas vinden in de Fromagerie Montoise of in kruidenierszaken met lokale producten.

De pagnon borain

De pagnon borain is een dikke taart gemaakt op basis van gistdeeg en blonde kandijsuiker. Deze variante van de suikertaart werd oorspronkelijk bereid met de resten van brooddeeg. Hierbij een heerlijke tasje koffie en smullen maar!

De schuimwijnen van de Chant d’Eole

De wijngaard gelegen in Quévy-le-Grand, een charmant dorpje in de buurt van Bergen, produceert sinds 2013 schuimwijnen. De Brut Blanc de Blancs en de Brut Rosé worden op traditionele wijze gebotteld. Je kan ze ontdekken tijdens een groepsrondleiding.