Waterloo is stevig geworteld in zijn tijd en slaagt erin om geschiedenis en herinnering te combineren door boeiende presentaties die alle generaties aanspreken.

Wellington museum

Dit museum is gehuisvest in een voormalige herberg die het hoofdkwartier was van de hertog van Wellington, die de Britse en geallieerde strijdkrachten leidde bij de Slag bij Waterloo in 1815. Het was daar dat hij zijn overwinningsrapport schreef. Het museum brengt op een educatieve manier de rol en de betrokkenheid van elk van de betrokken landen in dit conflict in kaart. Het bespreekt ook de gevolgen van de uitkomst ervan.

Hoeve van Mont-Saint-Jean

Op deze historische site is een museum gevestigd dat hulde brengt aan de chirurgische functie van de site tijdens de Slag bij Waterloo. Het was hier dat de geallieerden hun geïmproviseerde ziekenhuis hebben opgezet tijdens de strijd. De Hoeve van Mont-Saint-Jean herbergt ook de brouwerij die Waterloo produceert, een distilleerderij en een boetiek die lokale producten verkoopt. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd die aansluiten bij het verleden van de boerderij.

De Sint-Jozefskerk

Oorspronkelijk was dit een koninklijke kapel uit het einde van de 17e eeuw, maar rond 1823 werd dit religieuze gebouw omgebouwd tot een kerk. Het gebouw, gekenmerkt door zijn koepel en zijn zuilvormige portiek, mengt de barokke en neoklassieke stijlen. In de nasleep van de Slag bij Waterloo werd het een gedenktempel voor de glorie van Wellington.

Onze favoriet

Waterloo is een gedroomde plek om te shoppen. Een grote verscheidenheid aan mooie boetieks en winkels van allerlei aard zijn geclusterd in de binnenstad of in een van de grootste winkelcentra in de regio. Een groot voordeel: de vele gratis parkeerplaatsen!

Bezienswaardigheden en activiteiten in Waterloo

 • Wellingtonmuseum in Waterloo, terug naar de Slag van 1815
  Herinneringstoerisme in het Wellingtonmuseum in Waterloo
  Waterloo

  Wellingtonmuseum in Waterloo, terug naar de Slag van 1815

  Het hoofdkwartier van de Hertog van Wellington stelt voor jou de deuren open in het centrum van Waterloo. Duik in de geschiedenis van de laatste veldslag van Napoleon dankzij een indrukwekkende verzameling van voorwerpen uit die periode!
 • Heuvel met de Leeuw, Slagveld van Waterloo
  Bewonder de beroemde Heuvel met de Leeuw in Waterloo
  Braine-L'Alleud

  Heuvel met de Leeuw, Slagveld van Waterloo

  Dit symbool van de vreselijke Slag bij Waterloo overheerst de plek waar de geallieerden de troepen van Napoleon versloegen. De bekende leeuw brult vanop 40 meter hoogte nog steeds naar Frankrijk.
 • Panorama van de Slag bij Waterloo, ontdek de 360-gradenfresco
  Braine-L'Alleud

  Panorama van de Slag bij Waterloo, ontdek de 360-gradenfresco

  Op deze gigantische fresco staan verschillende gevechtsscènes uit 1815 tussen de troepen van Wellington en Napoleon afgebeeld. Deze fresco werd geschilderd in 1912 en geeft je een prachtige 3D-indruk.
 • Mémorial 1815: interactief museum en Leeuw van Waterloo
  Braine-l'Alleud

  Mémorial 1815: interactief museum en Leeuw van Waterloo

  Midden in het slagveld van Waterloo neemt het Mémorial 1815 je mee naar een van de onstuimigste periodes van onze geschiedenis.
 • Museum Mémorial 1815, interpretatiecentrum van de Slag bij Waterloo
  Braine-l'Alleud

  Museum Mémorial 1815, interpretatiecentrum van de Slag bij Waterloo

  Herbeleef de gebeurtenissen in Waterloo op het echte slagveld van 18 juni 1815, aan de voet van de Heuvel van de Leeuw. Dit is meer dan een museum. Hier wacht je een multizintuiglijke en meeslepende ervaring. Ontdek met vrienden of familie een van de belangrijkste momenten uit de Europese geschiedenis.
 • Stichting Folon in het Kasteel van Terhulpen
  La Hulpe

  Stichting Folon in het Kasteel van Terhulpen

  Jean-Michel Folon, een groot Belgisch kunstenaar, heeft zo'n 500 werken ondergebracht in de hoeve van het Kasteel van Terhulpen.
 • De Hoeve van Hougoumont, belangrijke locatie in de Slag bij Waterloo
  Braine-L'Alleud

  De Hoeve van Hougoumont, belangrijke locatie in de Slag bij Waterloo

  Op ongeveer 1,5 km van het Mémorial bevindt zich de Hoeve van Hougoumont, een van de meest tragische plekken van de Slag bij Waterloo.
 • Wandeling 1815, wandeling rond het slagveld van Waterloo
  Waterloo

  Wandeling 1815, wandeling rond het slagveld van Waterloo

  Wandel in de sporen van de Hertog van Wellington of van het leger van Napoleon tijdens deze 1815-wandeling rond het slagveld van Waterloo. Ontdek deze historisch plek waar een strijd plaatsvond die de kaart van Europa veranderd heeft.
 • Op stap zonder auto | Waterloo - La Louvière
  Waterloo

  Op stap zonder auto | Waterloo - La Louvière

 • Bos van Bruyères in Waterloo
  Waterloo

  Bos van Bruyères in Waterloo

  Het Bos van Bruyères ligt in het Waals-Brabantse Waterloo. Het heeft een diverse fauna en flora en je kan er ontspannen en wandelen.
 • Luchtballonvaart met European Balloon Corporation
  Enghien

  Luchtballonvaart met European Balloon Corporation

  Stijg op met European Balloon Corporation en ontdek Wallonië op een buitengewone manier aan boord van een heteluchtballon.
 • Golf Club de Sept Fontaines
  Braine-L'Alleud

  Golf Club de Sept Fontaines

  De Golf Club de Sept Fontaines, fantastisch gelegen in Braine-l'Alleud ten zuiden van Brussel, is een van de meest gewaardeerde golfclubs in België.
 • Waterloo Immersion | Boerderij van Mont-Saint-Jean
  Waterloo

  Waterloo Immersion | Boerderij van Mont-Saint-Jean

  Keer terug in de tijd dankzij deze unieke ervaring! Een originele en leuke manier om de slag van Waterloo te herbeleven.
 • Bedrijfsbezoek | Microbrouwerij Mont-Saint-Jean in Waterloo
  Waterloo

  Bedrijfsbezoek | Microbrouwerij Mont-Saint-Jean in Waterloo

  Tijdens de Slag bij Waterloo diende de hoeve Mont-Saint-Jean als veldhospitaal voor de Engelse troepen. Vandaag is er een microbrouwerij gehuisvest.
 • Guides 1815 (Gidsen 1815)
  Waterloo

  Guides 1815 (Gidsen 1815)

  U verwelkomt een congres?...
 • Onvergetelijke wandeling in Waterloo | In het hart van de veldslag
  Lasne14 km

  Onvergetelijke wandeling in Waterloo | In het hart van de veldslag

 • Royal Waterloo Golf Club
  Ohain

  Royal Waterloo Golf Club

  De Royal Waterloo is een gastvrije familieclub voor alle golfers die een gezellig moment willen doorbrengen.