Ontdek onze gratis downloadbare stadsgidsen van Waalse steden, boordevol kunst, charme, cultuur en geschiedenis.

Bastogne, een stad met een verhaal in het hartje van de Ardennen

Op de kruising tussen de valleien van de Rijn en de Maas, reikt Bastogne je de hand. Deze stad draagt een zwaar historisch verleden met zich mee. Door de Slag om de Ardennen is Bastogne een trefpunt van herinnering en hereniging geworden. Deze plek is dan ook bekend voor zijn monumenten, zijn pittoreske plekjes en zijn musea over de Tweede Wereldoorlog en over de Slag om de Ardennen die hier heeft plaatsgehad. Toch is de stad ook bekend voor zijn gastronomie en voor zijn talrijke wandel- en fietsroutes. De wielerklassieker ‘Luik-Bastenaken-Luik’ zette Bastogne op de wereldkaart.

Bergen, cultuurstad bij uitstek

De stad Bergen wordt gekarakteriseerd door haar houvast aan het verleden maar evengoed door haar blik op de toekomst. Het architecturale patrimonium en de oude straatjes geven de stad een charmante en historische uitstraling.

Bouillon, de parel van de Semois

Bouillon en de vallei van de Semois hebben heel wat kunstenaars geïnspireerd. De prachtige landschappen en panorama’s zijn dan ook uniek. De stad is doordrenkt van geschiedenis. Zijn fort wordt beschouwd als het oudste feodale van België en een van de meest merkwaardige burchten van Europa.

Charleroi, stad in volle vernieuwing

Charleroi werd vroeger dikwijls bekritiseerd. Toch heeft de stad hard gewerkt aan een geslaagde reconversie. Het rijke industriële verleden zorgt ervoor dat Charleroi nu een trendy bestemming geworden. Het is de perfecte mix van diverse facetten.

Chimay, van nature gulzig

Deze gezellige stad wemelt van de historische monumenten, gaande van de Oude Toren (Vieille Tour) over de Collegiale kerk met zijn bolvormige klokkentoren tot het kasteel. Start je ontdekkingstocht bij de omwallingen van de stad en loop via de steile straatjes naar het kasteel van Chimay.

Dinant, dochter van de Maas

Dinant is de ‘dochter van de Maas’. De stad dankt deze bijnaam aan haar idyllische ligging tussen de rotsformaties en de rivier. In deze charmante stad stond ooit de wieg van de wereldberoemde Adolphe Sax, de ontwerper van de saxofoon. In de omgeving van Dinant vind je een rijk patrimonium met majestueuze kastelen en abdijen. Op cultureel vlak beschikt de stad over enkele eclectische musea en Dinant valt ook erg in de smaak bij natuurliefhebbers omwille van het exceptioneel kader met verschillende grotten. Ook sportievelingen en waterratten komen hier aan hun trekken.

Doornik, stad met 5 klokkentorens

Doornik is een van de oudste steden van België. Er zijn nog heel wat sporen van zijn rijke geschiedenis over meerdere millennia. De vele mooie historische gebouwen geven charme aan deze stad. Het is er aangenaam flaneren. Doornik is ook een stad met een rijke folklore, een regio waar men graag feest met carnaval en waar de reuzen een unieke plek innemen. Neem tijdens je bezoek zeker ook de tijd om het platteland en de omliggende steden te verkennen.

Durbuy, de kleinste stad ter wereld

Durbuy is een klein stadje met een onmiskenbare romantische charme! Gelegen in de meanders van de Ourthe, herbergt het in zijn historische hart een doolhof van kleine, geplaveide, kronkelende voetgangerstraatjes met daar rond oude gebouwen in plaatselijke bouwsteen. Durbuy belooft een prachtig uitje in het hart van de authenticiteit van de Belgische Ardennen.

La Louvière, cultuur aan de rand van het water

La Louvière, vijfde grootste stad van Wallonië en hoofdstad van de Centrumregio, mag uitpakken met een uitgebreid erfgoed dat voortkomt uit zijn industrieel verleden. Daartoe horen onder meer het historische Centrumkanaal met zijn eeuwenoude scheepsliften en de oude mijnsite van Le Bois-du-Luc. Beide sites zijn door UNESCO opgenomen als Werelderfgoed. La Louvière telt ook befaamde musea zoals het keramiekcentrum Keramis, het Centrum voor grafische kunst, het kunstmuseum Mill en het Daily Bul & C° Centrum. La Louvière blijft je verbazen...

Hoei, de stad die bol staat van geschiedenis en traditie

Tussen Namen en Luik ligt Hoei, een duizend jaar oude stad met een uitzonderlijk architecturaal patrimonium. Flaneer door de historische wijk van het oude Hoei en geniet van duizend-en-een wonderen zoals de Grote Markt, het stadhuis, de Place Verte, de Collegiale kerk van Onze-Lieve-Vrouw en haar schatkamer, het gemeentelijke museum…

La Roche-en-Ardenne, parel van de Ardennen

In het hart van de Belgische Ardennen, midden in de dichte bossen, valleien en landelijke hoogvlaktes, ligt een kleine stad verscholen, La Roche-en-Ardenne. Deze natuurlijke parel bekoort de liefhebbers van geschiedenis, maar ook fijnproevers blijven niet op hun honger zitten. Maar La Roche heeft nog meer troeven. Het is een groene stad met een verbazingwekkend wildpark, maar even goed een stad die borrelt van kunstinitiatieven. Last but not least kunnen ook sportievelingen hun hart ophalen.

Luik, een stad boordevol contrasten

Laat je verrassen door de architectuur en het heterogene erfgoed van de stad met de honderd torens. Ontdek ook de prachtige groene zones en trendy plekken zoals de Carréwijk.

Malmedy, de poort naar de Hoge Venen

Malmedy, gelegen aan de voet van het natuurreservaat van de Hoge Venen, is een bestemming boordevol verrassingen. In het hart van de stad is het heerlijk flaneren. In Malmedy passeert er een RAVeL, het ideale startpunt voor heerlijke fietstochten, De heuvelachtige regio is trouwens het perfecte speelterrein voor mountainbikers. Ook fijnproevers komen hier aan hun trekken.

Marche-en-Famenne, perfecte symbiose tussen oud en nieuw

Place du Roi Albert - Fontaine du Gran - Marche-en-famenne
In de hoofdstad van de Famenne, gelegen tussen de valleien van de Lesse en de Ourthe, gaan traditie en vernieuwing perfect samen. Het centrum werd helemaal gerenoveerd, maar wel met respect voor de voorvaderen. De stad, de omgeving en de RAVeL tussen Marche en Hotton nodigen uit om te wandelen, te fietsen of te mountainbiken. Er zijn heel wat bewegwijzerde routes. In het centrum gaan shopping en gastronomie hand in hand met plezier, warmte en gastvrijheid.

Namen, de hoofdstad van Wallonië

Namen, de hoofdstad van Wallonië ligt aan de samenvloeiing van de Maas en de Samber. Met zijn smalle steegjes, terrassen en restaurants is dit een bijzonder charmante stad met uitzonderlijk rijk erfgoed.

Nivelles, stad van de Aclots

Nivelles is een kleine stad boordevol geschiedenis. Ze dweept met haar uitgebreide historische patrimonium. Deze charmante stad is voornamelijk gekend dankzij de duizendjaar oude Collegiale kerk Sint-Gertrude, maar verbergt daarnaast nog duizend-en-één goed bewaarde geheimen.

Ottignies- Louvain-la-Neuve, hedendaagse en autovrije stad

Ottignies-Louvain-la-Neuve zal jou in vervoering brengen omwille van zijn unieke sfeer. Deze jonge stad verken je het best te voet of per fiets. Er zijn twee stedelijke centra, die zowel creatief, multicultureel, groen en dynamisch ogen, maar evenzeer een open kijk hebben op de wereld. Open niet alleen je ogen maar zeker ook je hart. Laat je verrassen en betoveren door de gastvrijheid van deze culturele, wetenschappelijke, universitaire en sportieve site met internationale faam en daarenboven ook nog volledig autovrij!

Rochefort, zijn kasteelruïne en bekende trappist

Deze historische stad in de Famenne is een gezellig vakantieoord en het ideale vertrekpunt om de mooie omgeving te ontdekken. Verken zeker de kasteelruïnes van de 11e-eeuwse burcht. Om daarna jouw historische ontdekkingstocht verder te zetten in Malagne, het Archeopark van Rochefort of in het Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne. Een andere must: de Grot van Lorette met zijn Sabbatzaal. Tijdens het seizoen kan je heel wat culturele sites en natuurparadijsjes ontdekken dankzij het toeristische treintje.

Saint-Hubert, waar jacht en natuur harmonieus samengaan

Saint-Hubert, Europese hoofdstad van de jacht, gaat prat op zijn prestigieuze en uitzonderlijke verleden. Tal van monumenten herinneren aan de geschiedenis van de stad, die nauw verweven is met de legende van Sint-Hubertus.

Spa, authenti’city

<
Spa maakt deel uit van de Europese culturele route van historische thermale steden, naast Bath en Vichy en is kandidaat voor UNESCO-Werelderfgoed. Spa is dus duidelijk een referentie op dit vlak, en dat sinds de 18e eeuw! Geen wonder dat deze stad haar naam heeft geschonken aan hydrotherapeutische centra in heel de wereld. Hoog tijd dus om zelf de helende kracht van de thermale baden te ervaren of de spannende geschiedenis van de stad te ontdekken in een van de boeiende musea.

Stavelot, tussen natuur en cultuur

Stavelot straalt met zijn stenen huizen en vakwerkhuizen, overblijfselen, steegjes en fonteinen nog steeds de sfeer uit van een 18e-eeuwse stad. Stavelot is een zeer geanimeerde stad met tentoonstellingen, internationale muziek- en zangfestivals, verhalenvertellers en theater, maar ook met grote volksfeesten zoals de Laetare, een van de populairste carnavals van België. Tenslotte mogen we niet vergeten dat Stavelot omgeven is door weelderige natuur met meer dan 500 km wandel- en mountainbikeroutes.

Thuin, hedendaagse kunst op middeleeuwse bodem

Belfort van Thuin, Unesco-werelderfgoed
Thuin heeft heel wat pijlen op zijn boog dankzij zijn rijke middeleeuwse verleden. Het Belfort staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de steegjes en hangende tuinen zijn erkend als Werelderfgoed van Wallonië. Maar Thuin staat ook voor hedendaagse kunst. De kunstroute die door het historische hart loopt, gaf aan de stad een tweede jeugd en een frisse uitstraling. Bezoek zeker ook een van de grote evenementen, zoals de folkloristische mars van Sint-Rochus.

Waterloo, met beide voeten in de geschiedenis

Ontdek op 20 km van Brussel, aan de rand van het Zoniënwoud, de stad Waterloo. De naam is onlosmakelijk verbonden met een sleutelgebeurtenis uit de Europese geschiedenis. Een naam die verwijst naar een verleden en een erfgoed waar men terecht fier op is. Maar Waterloo staat ook voor ontspanning en plezier, dankzij zijn golfterrein en zijn vele voet- en fietspaden. Ook shopaholics komen uitgebreid aan hun trekken. Op gastronomisch vlak kan je genieten van meerdere specialiteiten, waaronder het bier dat de naam van de stad draagt.

Dit vind je misschien ook leuk

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden