Nijvel, een kleine stad met een lange geschiedenis, verbaast door zijn adembenemende historisch erfgoed dat, verre van bevroren in de tijd, deel uitmaakt van het dagelijkse leven van de "Aclots".

#Erfgoed #Gastronomie #MetJeGezin

Nivelles is een charmante stad die vooral bekend staat om haar collegiale kerk Sainte-Gertrude waar "Djan d'Nivèle" op de troon zit, een legendarisch figuur die het dagelijkse leven ritme geeft door de uren te slaan met zijn hamer.

Noem Nijvel gerust avant-gardistisch. Het was de eerste stad waar de vrouwen het voor het zeggen hadden. Haar historische en religieuze verleden ontvouwt nog meer ongewone en wonderbaarlijke verhalen. Ontdek hier vooral de oude middeleeuwse wijken of wandel tussen de kunstwerken, verspreid over het park van Dodaine.

Tussen modern leven en tradities, ontdek de acties van het eerste zusterschap van België: de "Consoeurie de Dame Gertude". De vereniging wil het culturele leven van de stad en haar folklore bevorderen. Zoals de herwaardering van "Canestia", of het snoepje van Nijvel, dat graag bij thee, koffie of andere dranken wordt geserveerd.

Wat het historische bezoek betreft, mag je de Tour Simone niet missen, een overblijfsel van de oude vestingmuren, de wijk Saint-Jacques, een voormalige wijk van pelgrims naar Compostela, het stadsmuseum en zijn schatten.

Een van de belangrijke data op de kalender van Nijvel: het carnaval ! Deze festiviteiten vinden plaats over meerdere dagen en beginnen met het kindercarnaval, gevolgd door het carnaval van de Aclotsop maandagavond en de raclot, die plaatsvindt op dinsdag, en gevolgd wordt door het afsluitende vuurwerk.