België is al lang een liefhebber van de kostbare jeneverbes die gebruikt wordt om brandewijn te stoken. De drank, die in Wallonië bekend staat als jenever of 'Peket', wordt beschouwd als de voorloper van gin. Na de wedergeboorte van dit drankje heeft Wallonië nu ook de gin-tonic omarmd en zijn eigen botanische creaties bedacht.

Hoeve van Mont Saint Jean

In deze historische boerderij, die tijdens de Slag bij Waterloo dienst deed als veldhospitaal voor Britse soldaten, zijn nu een brouwerij en een microstokerij gevestigd. Waarschijnlijk was dat 500 jaar geleden ook al zo: bier kon worden gebruikt om geconcentreerde graanalcohol te produceren. Hier kan je 3 gins proeven. Het eerste recept, vrij poëtisch, mengt citroen, kruiden met toetsen van anijs, venkel, komijn en lavendel.  De tweede, met eikenhout geïnfuseerd, verwent de smaakpapillen met zijn vanilletonen. De laatste is een winterfavoriet: een langzame gin, heerlijk in cocktails.

© Ferme de Mont-Saint-Jean

 

Gin de Binche

Een woordspeling. Je kent ongetwijfeld de Gilles de Binche: de koningen van het carnaval in de stad, kleurrijke figuren die bloedsinaasappels uitdelen aan de menigte. Geen wonder dat ze deze sappige vrucht als basisnoot kozen! Elk extra ingrediënt (venkel, lavendel, groene anijs, hyssop...) werd apart gedistilleerd om het elegante karakter te versterken. Ons is verteld dat de gin voortreffelijk is in een gin-tonic met geraspte pure chocolade.

© Gin de Binche
 

Gemblue Gin

Weg van de botanische overdaad concentreert deze gin zich op slechts drie ingrediënten: jeneverbes, limoenschil, komkommer. De verrassende complexiteit wordt verkregen door de gin te laten rijpen met jeneverbes- en kersenhout, die hem een atypische houttoets geven. Het is een zeer veelzijdige gin die uitstekend kan worden gecombineerd met vlierbloesem, clementine, sinaasappelbloesem of zelfs rozemarijn.

© Wave Distil

Maredsous

De abdij van Maredsous is beroemd om haar verfrissende, perfect uitgebalanceerde trappistenbier. De streek heeft haar expertise nu uitgebreid naar jenever. De distilleerderij, genesteld in de vallei van de Molignée, vond haar inspiratie in de natuur. Denk maar aan weiden, kalkheuvels, beboste landschappen en natuurlijke bronnen... Er zijn er drie om uit te kiezen, en nog biologisch ook! Aéquatis is geparfumeerd met knoppen en bladeren van bomen (den, es, meidoorn, hazelaar, ...), Invictus biedt meer dynamische noten (berenklauw, hazelaarkatjes, grote engelwortel, ...), terwijl Valéo rustgevende bloementoetsen brengt (lievevrouwebedstro, klaproos, sint-janskruid, kaasjeskruid, sleutelbloem, ...).

© Coralie Grassin

Biercée Gin

De Distilleerderij van Biercée werd opgericht in 1946 en wordt geleid door een passie voor uitmuntendheid: van de strenge selectie van fruit, bloemen en kruiden, tot de nauwgezette controle van hun maceratie of fermentatie en de kunst van het extraheren van aroma's in distilleerkolven. Ze begonnen met een London Dry Gin, prachtig omschreven als "Less is More": perfect in balans, met frisse citrus en licht peperige noten, perfect gekoeld. Hun handtekening is echter Thesis and Antithesis, een meer bloemige gin die werd uitgeroepen tot 'Best Contemporary Style Gin' op de 2016 World Gin Awards. 18 botanicals, specerijen, aromatische kruiden en bloemen werden gebruikt om deze spirit te creëren: hyssop en klaproos, mout, venkel en komijn. Een gedicht in een glas!

©  Distillerie de Biercée

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden