In Wallonië lopen prachtige tentoonstellingen. Ideaal voor een verrassende daguitstap of een gezellig weekendje weg naar een van onze Waalse steden. 

Fototentoonstellingen in Charleroi

Het fotografiemuseum van Charleroi is gehuisvest in een prachtig voormalig religieus gebouw. Het is het grootste en een van de belangrijkste fotografiemusea in Europa. De omvangrijke collectie telt 80.000 foto's waarvan er 800 permanent tentoongesteld worden.

Geniet tot 16 mei 2021 van de unieke werken van toonaangevende fotografen: Joel-Peter Witkin is berucht voor zijn provocerende en controversiële foto’s die het morbide, het erotische en het religieuze op de voorgrond plaatsen. Van de New Yorkse fotografe Debi Cornwall krijg je foto’s te zien van een fotoreportage die ze realiseerde in 2014 en 2015 binnen de muren van Guantanamo Bay, de Amerikaanse militaire basis in Cuba, berucht als plek van folteringen en detentie. De Gentse fotograaf Peter Waterschoot heeft als een kluizenaar tijdens verblijven in Oostende, Brussel, Venetië, Osaka of Berlijn, de tekens van de tijd en van de afwezigheid gefotografeerd in kamers, gangen, salons, ontvolkte dancings...

Charleroi bezoeken

Ga na je bezoek aan het museum een luchtje scheppen in het museumpark van 85 are. Wat meer tijd? In Charleroi vind je musea van topkwaliteit zoals het BPS22. Langs de Samber verschijnt kunst dan weer op de muren onder de vorm van graffiti.

Roy Lichtenstein te gast in Bergen

De plek bij uitstek om cultuur op te snuiven is Bergen. De stad was in 2015 Europese cultuurhoofdstad. Sindsdien is Bergen uitgegroeid tot een ideale bestemming voor een culturele uitstap met heel wat musea met hedendaagse en klassieke kunst.

In het BAM, het Museum voor Schone Kunsten, loopt tot 18 april 2021 een prestigieuze tentoonstelling rond het werk van Amerikaans popartkunstenaar Roy Lichtenstein. Aan de hand van thema's die de kunstenaar na aan het hart liggen, laat de tentoonstelling Verschillende visies zien hoe elementen uit verschillende culturen samenkomen in zijn werk en vervolgens worden behandeld met de pop touch die kenmerkend is voor zijn persoonlijke taal. Ontdek zeldzame prenten, veelkleurige sculpturen, monumentale wandtapijten, ...

Zin in nog meer cultuur tijdens je uitstap? Bezoek dan de Arthotheek, waar je een unieke kijk krijgt achter de schermen van de Bergense kunstcollectie, ondergebracht in een voormalige kloosterkapel. Of ontdek het Mundaneum, bijgenaamd het ‘Google van Papier’: alle beschikbare kennis over de wereld verzameld in honderden fotogenieke kleine archiefkastjes. Bekomen van deze cultuurtrip doe je door te flaneren in de charmante binnenstad, langs onder meer het Belfort en de Grote Markt. De ideale mix voor een weekendje weg!

Tentoonstellingen in Luik

La Boverie: Warhol. The American Dream Factory

Het Museum voor Schone Kunsten La Boverie ligt op een eilandje gevormd door de Maas en een aftakking hiervan. Het bestaat uit een historisch gebouw, opgetrokken in 1905 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling, en een moderne vleugel, ontworpen door de architect Rudy Ricciotti en ingehuldigd in 2016. Het huisvest een prachtige permanente collectie alsook internationale tijdelijke tentoonstellingen.

Hier kan je tot 18 april 2021 de tentoonstelling Warhol. The American Dream Factory bezoeken. Deze uitzonderlijke tentoonstelling blikt terug op de carrière van Andy Warhol, het icoon van de Amerikaanse popart en een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Je ontdekt er zijn bekendste werken, evenals onuitgegeven of zelden getoonde archieven met films, boek- en tijdschriftcovers, platenhoezen en posters. Het resultaat is een levendig portret van 40 jaar Amerikaanse geschiedenis waarvan Warhol de ziel vastlegt als geen enkele andere kunstenaar van zijn tijd.

La Cité Miroir: Illusions

Zeker een bezoek waard is ook La Cité Miroir. Het voormalige zwembad in de binnenstad werd omgetoverd tot een multifunctionele ruimte voor kunst en cultuur. Van 27 februari tot 30 mei kan je er de tentoonstelling Illusions bezoeken.  Je wordt ondergedompeld in een wereld waar de schijn vaak bedriegt. Door optische illusies, tactiele of auditieve luchtspiegelingen zal je ervaren dat onze hersenen, hoe slim ze ook zijn, heel gemakkelijk voor de gek kunnen worden gehouden. 

Station Luik-Guillemins: Napoleon, voorbij de mythe

In het treinstation van Luik  loopt van 3 april 2021 tot en met 9 januari 2022 'Napoleon, voorbij de mythe', de grootste tentoonstelling gewijd aan Napoleon in België.  Ze toont de belangrijkste gebeurtenissen die de populaire voorstellingen van de figuur Napoleon vormden, die twee eeuwen na zijn dood nog steeds een stempel op ons dagelijks leven drukt. De benadering van deze nieuwe tentoonstelling is verre van een verheerlijkte weergave van het personage, maar streeft ernaar objectief en kritisch te zijn. In totaal worden meer dan 300 originele en belangrijke stukken getoond.

Maak van de gelegenheid gebruik om Luik te (her)ontdekken. De Vurige Stede zal je helemaal in vervoering brengen door haar architecturale en culturele pareltjes.

Je uitstap in Luik is uiteraard niet volledig voor je de hellingen van de citadel of de 374 treden van de Montagne de Bueren hebt beklommen. 

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden