In Wallonië lopen prachtige tentoonstellingen. Ideaal voor een verrassende daguitstap of een gezellig weekendje weg naar een van onze Waalse steden. 

Provincie Henegouwen

Arne Quinze. My Secret Garden

©  Oswald Tlr

In deze unieke tentoonstelling ontdek je werken van Arne Quinze uit de laatste 25 jaar: overvloedige tekeningen, atypische beeldhouwwerken en talrijke maquettes van zijn installaties die hij over de hele wereld heeft gemaakt. Je wordt ondergedompeld in zijn artistieke universum, altijd sterk geïnspireerd door de natuur. Je krijgt ook ook zijn meest recente werk te zien: kleurrijke doeken, verrassende assemblages, een bloementuin en integraties in de openbare ruimte.

In het BAM, Museum voor Schone Kunsten van Bergen. Tot 29 augustus 2021.

In the age of post-drought. De aquatische toestand

© Zoro Feigl

Het CID-Grand Hornu organiseert van 14 maart tot 25 juli 2021 een tentoonstelling die gewijd is aan de nieuwe uitdagingen die het gevolg zijn van het watertekort op onze planeet: In the age of post-drought. 

Waterschaarste, -vervuiling en -overlast brengen nieuwe, complexe uitdagingen met zich mee. Zonder water is het merendeel van leven op aarde onmogelijk. In the Age of Post-Drought is een verkenning naar hoe groot- en kleinschalige design projecten, en artistieke, (bio)technologische en hybride methoden kunnen bijdragen tot het onderzoek rond de wereldwijde waterproblematiek.

Fotografiemuseum Charleroi

Het fotografiemuseum van Charleroi is gehuisvest in een prachtig voormalig religieus gebouw. Het is het grootste en een van de belangrijkste fotografiemusea in Europa. De omvangrijke collectie telt 80.000 foto's waarvan er 800 permanent tentoongesteld worden.

Geniet tot 16 mei 2021 van de unieke werken van toonaangevende fotografen: Joel-Peter Witkin is berucht voor zijn provocerende en controversiële foto’s die het morbide, het erotische en het religieuze op de voorgrond plaatsen. Van de New Yorkse fotografe Debi Cornwall krijg je foto’s te zien van een fotoreportage die ze realiseerde in 2014 en 2015 binnen de muren van Guantanamo Bay, de Amerikaanse militaire basis in Cuba, berucht als plek van folteringen en detentie. De Gentse fotograaf Peter Waterschoot heeft als een kluizenaar tijdens verblijven in Oostende, Brussel, Venetië, Osaka of Berlijn, de tekens van de tijd en van de afwezigheid gefotografeerd in kamers, gangen, salons, ontvolkte dancings...

Fotografiemuseum van Charleroi in Mont-sur-Marchienne

Museum voor Fotografie in Charleroi | Centrum voor Hedendaagse kunst

Het Fotografie Museum in Charleroi is het belangrijkste in Europa. Er zijn zowel tijdelijke als permanente exposities te bewonderen.
Expo Debi Cornwall - Welcome to camp America - Maison de la Photographie

Welcome to camp America | Expo Debi Cornwall in Charleroi

Het Fotografiemuseum van Charleroi organiseert de tentoonstelling Welcome to camp America, gewijd aan Debi Cornwall. Een andere blik op Guantanamo.
Expo Le Grand atelier - Joel-Peter Witkin - Musée de la Photographie - Charleroi - Vue d'une oeuvre

Le Grand Atelier | Expo Joel-Peter Witkin in Charleroi

Het Fotografiemuseum van Charleroi organiseert de tentoonstelling Le Grand Atelier, gewijd aan de Amerikaanse kunstenaar Joel-Peter Witkin.

Charleroi bezoeken

Ga na je bezoek aan het museum een luchtje scheppen in het museumpark van 85 are. Wat meer tijd? In Charleroi vind je musea van topkwaliteit zoals het BPS22. Langs de Samber verschijnt kunst dan weer op de muren onder de vorm van graffiti.

BPS22, Musée d'art de la Province de Hainaut - entrée

BPS22 | Museum voor Kunst van de Provincie Henegouwen in Charleroi

Het BPS22 is een van de grootste kunstmusea van Wallonië. Het onderscheidt zich door zijn unieke collectie en is ondergebracht in een gebouw uit 1911.

Ontdek Charleroi langs het streetartparcours

Ontdek het 'underground' stadsparcours in hartje Charleroi met de metro of te voet en bewonder de werken van honderden graffitikunstenaars en schilders. Deze Belgische en internationale kunstenaars bewerkten verschillende muren langs het jaagpad en op de route de Mons voor het project 'Urban Dream'.

Provincie Luik

Station Luik-Guillemins: Napoleon, voorbij de mythe

© Europa Expo

In het treinstation van Luik  loopt van 3 april 2021 tot en met 9 januari 2022 'Napoleon, voorbij de mythe', de grootste tentoonstelling gewijd aan Napoleon in België.  Ze toont de belangrijkste gebeurtenissen die de populaire voorstellingen van de figuur Napoleon vormden, die twee eeuwen na zijn dood nog steeds een stempel op ons dagelijks leven drukt. De benadering van deze nieuwe tentoonstelling is verre van een verheerlijkte weergave van het personage, maar streeft ernaar objectief en kritisch te zijn. In totaal worden meer dan 300 originele en belangrijke stukken getoond.

La Cité Miroir: Illusions

© Cité Miroir

Zeker een bezoek waard is ook La Cité Miroir. Het voormalige zwembad in de binnenstad werd omgetoverd tot een multifunctionele ruimte voor kunst en cultuur.

Van 27 februari tot 30 mei kan je er de tentoonstelling Illusions bezoeken.  Je wordt ondergedompeld in een wereld waar de schijn vaak bedriegt. Door optische illusies, tactiele of auditieve luchtspiegelingen zal je ervaren dat onze hersenen, hoe slim ze ook zijn, heel gemakkelijk voor de gek kunnen worden gehouden.

La Bouverie: Jean-Pierre Ransonnet - Alain Denis

© Jean-Pierre ERS Ville de Liège

Van 13 mei 2021 tot 15 juli 2021 stelt het museum La Boverie een dubbele tentoonstelling voor, gewijd aan twee groten uit de Luikse kunstscène. Deze twee kunstenaars zijn erkend in België en hun werk maakt deel uit van de collecties van het Museum voor Schone Kunsten: Jean-Pierre Ransonnet (Lierneux, 1944) en Alain Denis (Luik, 1947). 

Beiden zijn ze voormalige onderwijzers aan de Luikse Académie des Beaux-Arts en behoren ze tot een generatie die niet gemakkelijk erkenning heeft gekregen. Hun werken zagen vanaf de jaren '60 het daglicht en lagen aanvankelijk in de lijn van een conceptuele stroming (voor Ransonnet) en van popart (voor Denis). Vervolgens is elke kunstenaar in heel andere richtingen geëvolueerd. 

Maak van de gelegenheid gebruik om Luik te (her)ontdekken. De Vurige Stede zal je helemaal in vervoering brengen door haar architecturale en culturele pareltjes.

Je uitstap in Luik is uiteraard niet volledig voor je de hellingen van de citadel of de 374 treden van de Montagne de Bueren hebt beklommen. 

Provincie Namen

Een impressionistische zomer. Van Rops tot Ensor

©  WBT - Denis Erroyaux

Met het werk Het Strand van Heyst (La Plage de Heyst) als vertrekpunt, legt de tentoonstelling linken tussen Rops en het impressionisme. Je ziet er kleurige landschappen, zeegezichten en plattelandsscènes waarbij die de kunstenaars klassieke codes van de schilderkunst omverwerpen om het licht en de kleurige schaduwen binnen te laten in hun schilderijen.

Je ontdekt er werken van meer dan 20 vooraanstaande Belgische kunstenaars, waaronder topstukken van het museum van Elsene.

In het Félicien Rops museum van Namen. Van 19 juni tot 3 oktober.

Provincie Waals-Brabant

De affiches van Folon

©  Fondation Folon

Jean-Michel Folon heeft zich gevestigd als een van de grootste affichekunstenaars van de 20e eeuw. In het kader van het 20-jarig bestaan van de Stichting Folon wordt een tentoonstelling georganiseerd gewijd aan zijn affiches.

Ontdek van 27 maart tot en met 7 november 2021 een selectie van de mooiste en zeldzaamste posters van de kunstenaar en unieke schetsen en aquarellen die je meer zullen vertellen over zijn creatieve proces.

Kunst en rituelen

Musée L, oude wetenschapsbibliotheek (archtect André Jacqmain) in Louvain-La-Neuve©  WBT - Jean-Paul Remy

Laat je hier meevoeren door de uitstraling en schoonheid van de vele wonderlijke rituele objecten die bedoeld waren om tot rust te komen, harmonie te vinden en de zichtbare en onzichtbare wereld in evenwicht te brengen.

Tot 25 juli 2021 in het Musée L in Louvain-La-Neuve (vlak bij het Hergé museum)

 

Dit vind je misschien ook leuk

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden