In Wallonië lopen prachtige tentoonstellingen. Ideaal voor een verrassende daguitstap of een gezellig weekendje weg naar een van onze Waalse steden. 

Boussu | Tot en met 18 september 2022

Om een abstract en raadselachtig artistiek universum te ontdekken, bezoek "A Certain Decade" in het MACS.

Deze tentoonstelling heeft de vorm van een retrospectieve van de artistieke productie van de afgelopen tien jaar van het kunstenaarsduo Gaillard & Claude. Samengebracht in drie werken nodigen deze werken uit tot ontcijfering, op de wijze van raadsels die intuïtie en poëtische gevoeligheid oproepen.

Een tentoonstelling die aanzet tot nadenken en vragen stelt bij onze postmoderne samenleving.

Charleroi | Tot en met 18 september 2022

Stap in de intieme wereld van de amateurfotografie met de tentoonstelling "Uit liefhebberij. De grote en kleine geschiedenis van de amateurfotografie" in het Fotografie Museum.

Het doel van deze tentoonstelling is de aandacht te vestigen op de schenkingen die dagelijks in de collectie van het Museum worden opgenomen en de hoogtepunten uit de geschiedenis van de amateurfotografie terug te vinden.

Je ontdekt onderweg niet minder dan 250 amateurfoto's, voornamelijk familiefoto's en de kleine verhalen waaraan ze zijn verbonden.

Boussu | Tot en met 18 september 2022

Aline Bouvy pakt met haar tentoonstelling "Cruising Bye" verschillende thema's van onze hedendaagse samenleving aan zonder taboes en zet ons aan tot nadenken. Door transgressieve en geseksualiseerde werken voor te stellen, bekritiseert de kunstenares een maatschappij die controleert en beperkt, en schetst zij de utopie van een vloeiende seksualiteit.

Door multidisciplinaire technieken te combineren, stelt de kunstenaar een reis voor die verdeeld is in drie hoofdmomenten, die een ware ode aan de vrijheid illustreert.

Ontdek deze tentoonstelling in het MACS.

Espace Wallonie Brussel | Tot en met 24 september 2022

Misschien ken je Ernest & Célestine uit je kindertijd of wil je meer ontdekken over het universum van deze twee helden? Ga dan naar de Espace Wallonie in Brussel voor de tentoonstelling "Ernest & Célestine et nous".

Gecreëerd door Gabrielle Vincent in 1981, zijn deze gulle beer en zijn vriend het ondeugende muisje meer dan alleen maar personages in kinderboeken. Zij zijn in zekere zin de transcriptie van de door de VN vastgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen op kinderniveau. Delen, wederzijdse hulp, verdraagzaamheid, consumptiedaling, recyclage, behoud van de planeet, zijn allemaal onderwerpen die onze twee helden bezighouden. Het zijn de ambassadeurs avant la lettre van een duurzamere wereld.

Namen | Tot en met 25 september 2022

Duik in het kader van het festival "Namur en mai" in de wereld van het circus via de tentoonstelling "The Circus We Are".

Deze reeks van drie tentoonstellingen, gezamenlijk georganiseerd in het Félicien Ropsmuseum, in de Delta, en in het TreM.a, schenkt je een blik achter de coulissen van dit universum aan de hand van een rijk programma.

Voorstellingen, beelden, schilderijen... Een complete onderdompeling om alles te weten te komen over de circuswereld.

Luik| Tot en met 30 september 2022

Europa Expo biedt je een opwindende reis om de verschillende gezichten van Japan te ontdekken. Een land rijk aan cultuur, doordrenkt met voorouderlijke tradities, waarvan de echo's vandaag nog weerklinken.

Van gastronomie tot religie, via Tokio, Godzilla en manga, duik in een meeslepende reis die de Japanse archipel in al zijn facetten doorkruist.

Morlanwelz | Tot en met 23 oktober 2022

Aziatische kunst en beschaving zijn vol rijkdommen, en daarom presenteert het Koninklijk Museum van Mariemont de tentoonstelling "Chinese vrouwen. Een modern avontuur".

Deze tentoonstelling werpt een nieuwe blik op China, en in het bijzonder op de Chinese vrouwen in de 20e eeuw. Aan de hand van authentieke voorwerpen en documenten traceert de tentoonstelling de evolutie van dit vrouwelijke avontuur. Ze biedt je de gelegenheid het dagelijkse leven van de Chinese vrouwen in die tijd te observeren, maar ook de heldinnen te ontdekken die door de literatuur en de film worden gepopulariseerd.

Grand-Hornu | Van 25 september tot en met 8 januari 2023

De tentoonstelling "Au charbon! Pour un design post-carbone" is de eerste tentoonstelling die "in het CID, op de site van de Grand-Hornu" wordt georganiseerd rond deze brandstof die een onomkeerbaar keerpunt in de industriële revolutie teweegbracht. 

De tentoonstelling is opgevat als een transdisciplinair gesprek waarin herinneringen aan het verleden worden vermengd met de dringende behoefte aan oplossingen. De verzamelde stukken geven een vernietigend oordeel, maar ook redenen tot hoop.

Bergen | Van 8 oktober tot en met 8 januari 2023

Het Museum voor Schone Kunsten van Bergen presenteert "The essence of things past and present", een uitzonderlijke tentoonstelling van het werk van Joan Miró, de beroemde Catalaanse schilder.

Reis door een ruime selectie van de werken van de kunstenaar: schilderijen, werken op papier en beeldhouwwerken, van zijn eerste werken in Catalonië in 1910 tot de primitieve invloed.

Terhulpen | Van 8 oktober tot en met 15 januari 2023

Een eerbetoon aan het ondeugende en ondeugende universum van "Jean-Jacques Sempé" in de "Stichting Folon".

Deze eerste grootschalige tentoonstelling in België presenteert 120 originele tekeningen met aquareltinten, van de eerste humoristische tekeningen in Moustique tot de creatie van Petit Nicolas, via de talrijke covers van de New Yorker.

Een onderdompeling in de heerlijk wrede, woest grappige en genadeloos poëtische wereld van de cartoonist.

Charleroi | Van 24 september tot en met 22 januari 2023

Het Fotografiemuseum van Charleroi presenteert "AREA 51, NEVADA, USA", een film van Annabelle Amoros die de omgeving verkent van een hyperbeschermde militaire zone gelegen in de Nevada woestijn, USA.

De korte film dompelt je onder in een mysterieuze auditieve en visuele sfeer op de grens van een wereld apart die de heerlijke smaak heeft van het verbodene.

Charleroi | Van 24 september tot en met 22 januari 2023

Joris Deglas biedt je een onderdompeling in het hart van immigrantenfamilies, via "Waiting for Saigon", te ontdekken in het "Fotografiemuseum van Charleroi".

De tentoonstelling presenteert een fotografisch werk over het collectieve geheugen, de overdracht en het verlies van cultureel erfgoed in het hart van de immigratie.

Charleroi | Van 24 september tot en met 22 januari 2023

Ontdek "Mexico Solo", een tentoonstelling van Ivan Alechine die handelt over een land dat schommelt tussen geloof en moderniteit, in het "Fotografiemuseum van Charleroi".

Met 40 zwart-witfoto's werpt de kunstenaar zijn visuele blik, ver van de toeristische clichés, op een volk dat op zoek is naar zichzelf.

Charleroi | Van 24 september tot en met 22 januari 2023

Duik in het mythische land Iran in het "Fotografiemuseum van Charleroi", met de tentoonstelling "Sébastien Cuvelier: Paradise City".

De fotograaf schept een dialoog tussen het Iran van voor de val van de Sjah, dat door zijn oom werd verkend, en het land van vandaag dat hij zelf heeft geobserveerd.

Charleroi | Van 24 september tot en met 22 januari 2023

Ontdek "Lisette Model", een van de belangrijkste figuren van de Amerikaanse fotografie via verschillende emblematische series tentoongesteld in "Fotografiemuseum van Charleroi".

Een collectie van 150 werken roept de belangrijkste punten van het werk van de kunstenaar op, zoals de Promenade des Anglais in Nice, de overstekende zwervers in Parijs en het voetwerk vastgelegd vanuit een ondergrondse metro-ingang in New York.

De tentoonstelling biedt een nieuwe en meest complete visie op het werk van de fotograaf dat ooit in België werd voorgesteld.

Luk | Van 21 oktober tot en met 26 februari 2023

In  "A La Boverie in Luik" brengt de tentoonstelling Rotschild’s vrouwelijke verzamelaars hulde aan de smaak en de persoonlijkheid van 9 uitzonderlijke vrouwen uit deze legendarische familie.

Een selectie van meer dan 350 werken neemt je mee op een ontdekkingsreis langs grote kunstenaars en collecties voorwerpen, porselein en juwelen die toebehoorden aan bepaalde vrouwen van de Franse familietak. 

 

Namen | Van 22 oktober tot en met 5 maart 2023

Met deze tentoonstelling nodigt het "Félicien Ropsmuseum in Namen" je uit om "Charles Doudelet" te herontdekken, een kunstenaar die volop betrokken was bij de wereld van de Belgische en internationale symbolistische kunst.

Schilderijen, tekeningen, illustraties van poëzie, prenten en theaterdecors getuigen van het hele "fin de siècle" universum dat hij deelde met Maurice Maeterlinck.

La Louvière | Tot en met 12 maart 2023

Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Belgische schilder en beeldhouwer Pol Bury organiseert de stad La Louvière een ludiek en participatief evenement dat op verschillende plaatsen in de stad en verspreid over verschillende periodes zal plaatsvinden.

Het evenement "Pol Bury - 100 jaar" heeft tot doel je kennis te laten maken met de proteïsche kunstenaar en de man achter de naam Pol Bury.

Grand-Hornu | Van 23 oktober tot en met 19 maart 2023

De tentoonstelling "Stoffen van het hart en hun gebruik " nodigt ons uit een blik te werpen op de wereld en de mannen en vrouwen die haar bewonen, op de dwaasheden en verzinsels die hier en daar door het verstand, het geheugen en het hart worden verspreid. Te ontdekken in het MACS op de site van Le Grand-Hornu.

Een dozijn hoofdstukken gaan over eenvoudige dingen in het leven, zoals de geboorte van de wereld, eenzaamheid, huizen... Elk onderwerp wordt vrij gepresenteerd om je uit te nodigen je eigen blik te werpen, waarbij een beroep wordt gedaan op je geheugen en je verbeelding.

Stavelot | Tot en met 26 maart 2023

Joel Sartore, fotograaf voor National Geographic, heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het fotograferen van diersoorten om een wereldwijde inventaris van de biodiversiteit op te stellen. Deze tentoonstelling, "National Geographic. Photo Ark", vormt het hoogtepunt van dit jarenlange werk en is te zien in de Abdij van Stavelot.

Dit project presenteert niet alleen foto's van uitzonderlijke schoonheid, maar maakt ook deel uit van een ruimer programma om bij te dragen tot de bescherming en instandhouding van de wilde flora en fauna en de bewustwording van dit belangrijke vraagstuk te vergroten.

Een ongelooflijk mooie tentoonstelling die ons bewust maakt, vragen stelt en aanzet tot actie.

agir.

Morlanwelz | Van 24 september tot en met 16 april 2023

Het Koninklijk Museum van Mariemont biedt een overzicht van de Egyptische fascinatie in het Westen, van de oudheid tot nu. De tentoonstelling "Egypte. Eeuwige Passie" handelt over een van de meest opvallende symbolen van het oude Egypte: de doodskist en een veelheid van mensen die aanwezig waren bij het scheppingsproces en tijdens het leven van het object.

Bovendien wordt in 2022 de tweehonderdste verjaardag gevierd van de ontcijfering van de hiërogliefen door Jean-François Champollion, alsook de honderdste verjaardag van de ontdekking van de graftombe van farao Toetanchamon.

Bergen | Tot en met 21 mei 2023

Om de band tussen Bergen en Afrika te begrijpen, kun je de tentoonstelling "Dekoloniale identiteiten. Van Afrika tot Bergen" in het Mons Memorial Museum bezoeken.

In samenwerking met de kunstenaar Pitcho Womba Konga, nodigt deze tentoonstelling je uit om het koloniale vraagstuk en zijn huidige problematiek in vraag te stellen.

De tentoonstelling verkent de geschiedenis van de Belgische kolonisatie in Kongo, Rwanda en Burundi, aan de hand van een veertigtal getuigenissen die gedurende een jaar in de streek van Montserrat werden verzameld. Het biedt je nieuwe sleutels tot het begrijpen van de koloniale voorstellingen die in de openbare ruimte aanwezig zijn.

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2022

Downloaden