In Wallonië lopen prachtige tentoonstellingen. Ideaal voor een verrassende daguitstap of een gezellig weekendje weg naar een van onze Waalse steden. 

Provincie Henegouwen

Expo WHAT THE FOOT?!, een vrouwelijke blik op de voetbalwereld

© Virginie Nguyen Hoang // Collectif HUMA

Het Collectif Huma organiseert in het Museum van de Mijnen en Duurzame Ontwikkeling van Bois-du-Luc in Houdeng-Aimeries de fototentoonstelling en het parcours What the foot?!, van 1 juli tot 29 augustus.

Het Collectif Huma is een groep van ervaren fotografen en reporters en onderzoekt in welke mate voetbal een invloed heeft op de persoonlijke ontwikkeling van vrouwen en gendergelijkheid, via een reeks reportages uit de vier hoeken van de wereld, van België tot India via Palestina, Benin, of Mexico.

Wie beweert nog dat voetbal geen sport is voor meisjes?

Arne Quinze. My Secret Garden

©  Oswald Tlr

In deze unieke tentoonstelling ontdek je werken van Arne Quinze uit de laatste 25 jaar: overvloedige tekeningen, atypische beeldhouwwerken en talrijke maquettes van zijn installaties die hij over de hele wereld heeft gemaakt. Je wordt ondergedompeld in zijn artistieke universum, altijd sterk geïnspireerd door de natuur. Je krijgt ook zijn meest recente werk te zien: kleurrijke doeken, verrassende assemblages, een bloementuin en integraties in de openbare ruimte.

In het BAM, Museum voor Schone Kunsten van Bergen. Tot 29 augustus 2021.

In the age of post-drought. De aquatische toestand

© Zoro Feigl

Het CID-Grand Hornu organiseert van 14 maart tot 25 juli 2021 een tentoonstelling die gewijd is aan de nieuwe uitdagingen die het gevolg zijn van het watertekort op onze planeet: In the age of post-drought. 

Waterschaarste, -vervuiling en -overlast brengen nieuwe, complexe uitdagingen met zich mee. Zonder water is het merendeel van leven op aarde onmogelijk. In the Age of Post-Drought is een verkenning naar hoe groot- en kleinschalige design projecten, en artistieke, (bio)technologische en hybride methoden kunnen bijdragen tot het onderzoek rond de wereldwijde waterproblematiek.

Bye Bye His-Story

© Nalini Malani – photo Maria Salamone

Het Grafisch Centrum in La Louvière nodigt je uit voor een bijzondere tentoonstelling: Bye Bye His-Story. Je kan de expo bezoeken van 27 maart tot 26 september 2021.

60 bekende en opkomende kunstenaars zullen je, met de juiste esthetische afstand, vragen stellen over onze relatie tot de economie, natuur, andere soorten, gender, technologie...

Provincie Luik

Station Luik-Guillemins: Napoleon, voorbij de mythe

© Europa Expo

In het treinstation van Luik  loopt van 3 april 2021 tot en met 9 januari 2022 'Napoleon, voorbij de mythe', de grootste tentoonstelling gewijd aan Napoleon in België.  Ze toont de belangrijkste gebeurtenissen die de populaire voorstellingen van de figuur Napoleon vormden, die twee eeuwen na zijn dood nog steeds een stempel op ons dagelijks leven drukt. De benadering van deze nieuwe tentoonstelling is verre van een verheerlijkte weergave van het personage, maar streeft ernaar objectief en kritisch te zijn. In totaal worden meer dan 300 originele en belangrijke stukken getoond.

Immersieve tentoonstelling 'Van Monet tot Kandinsky, naar het modernisme

© Enjeu absl

Op initiatief van Classicall Production en Enjeu organiseert het Palais des Congrès de Liège de immersieve tentoonstelling 'Van Monet tot Kandinsky, naar het modernisme', een grote première die te ontdekken is van 24 juni tot 12 september 2021.

Bijna 1.000 werken uit musea over de hele wereld worden gedurende 40 minuten tentoongesteld. Digitale technieken gecombineerd met reusachtige projecties maken een totale onderdompeling in het werk mogelijk en de perceptie van details die onzichtbaar zijn tijdens een klassiek museumbezoek. 

Een nieuwe visie op kunst en modernisme deze zomer in het Palais des Congrès in Luik. 

Destination Spa

© Musée de la Ville d'Eaux-Villa Royale

De tentoonstelling 'Destination Spa!' is opnieuw te bewonderen in het Museum van de Waterstad in Spa en doet de reizen naar het kuuroord tijdens de Belle Epoque terug herleven.

Je kan de expo bezoeken van 3 april tot 14 november 2021.

 

La Boverie: Jean-Pierre Ransonnet - Alain Denis

© Jean-Pierre ERS Ville de Liège

Van 13 mei 2021 tot 15 juli 2021 stelt het museum La Boverie een dubbele tentoonstelling voor, gewijd aan twee groten uit de Luikse kunstscène. Deze twee kunstenaars zijn erkend in België en hun werk maakt deel uit van de collecties van het Museum voor Schone Kunsten: Jean-Pierre Ransonnet (Lierneux, 1944) en Alain Denis (Luik, 1947). 

Beiden zijn ze voormalige onderwijzers aan de Luikse Académie des Beaux-Arts en behoren ze tot een generatie die niet gemakkelijk erkenning heeft gekregen. Hun werken zagen vanaf de jaren '60 het daglicht en lagen aanvankelijk in de lijn van een conceptuele stroming (voor Ransonnet) en van popart (voor Denis). Vervolgens is elke kunstenaar in heel andere richtingen geëvolueerd. 

Provincie Namen

Een impressionistische zomer. Van Rops tot Ensor

©  WBT - Denis Erroyaux

Met het werk Het Strand van Heyst (La Plage de Heyst) als vertrekpunt, legt de tentoonstelling linken tussen Rops en het impressionisme. Je ziet er kleurige landschappen, zeegezichten en plattelandsscènes waarbij die de kunstenaars klassieke codes van de schilderkunst omverwerpen om het licht en de kleurige schaduwen binnen te laten in hun schilderijen.

Je ontdekt er werken van meer dan 20 vooraanstaande Belgische kunstenaars, waaronder topstukken van het museum van Elsene.

In het Félicien Rops museum van Namen. Van 19 juni tot 3 oktober.

Provincie Waals-Brabant

De affiches van Folon

©  Fondation Folon

Jean-Michel Folon heeft zich gevestigd als een van de grootste affichekunstenaars van de 20e eeuw. In het kader van het 20-jarig bestaan van de Stichting Folon wordt een tentoonstelling georganiseerd gewijd aan zijn affiches.

Ontdek van 27 maart tot en met 7 november 2021 een selectie van de mooiste en zeldzaamste posters van de kunstenaar en unieke schetsen en aquarellen die je meer zullen vertellen over zijn creatieve proces.

Kunst en rituelen

Musée L, oude wetenschapsbibliotheek (archtect André Jacqmain) in Louvain-La-Neuve©  WBT - Jean-Paul Remy

Laat je hier meevoeren door de uitstraling en schoonheid van de vele wonderlijke rituele objecten die bedoeld waren om tot rust te komen, harmonie te vinden en de zichtbare en onzichtbare wereld in evenwicht te brengen.

Tot 25 juli 2021 in het Musée L in Louvain-La-Neuve (vlak bij het Hergé museum)

 

Dit vind je misschien ook leuk

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden