In Wallonië lopen prachtige tentoonstellingen. Ideaal voor een verrassende daguitstap of een gezellig weekendje weg naar een van onze Waalse steden. 

Provincie Henegouwen

Immersion #Collection(s)#Seneffe

Ontdek het Kasteel van Seneffe en het park© WBT - Bruno D'Alimonte

Ontdek de hoogtepunten van de collecties van het Kasteel van Seneffe met #link[node|44313|Immersion #Collection(s)#Seneffe], een culturele reis die tot 22 februari 2022 toegankelijk is. 

Het Domein van Seneffe belicht verschillende voorwerpen, zilverwerk, schilderijen, foto's, meubelstukken of decoratieve kunstelementen uit de collecties van het museum.

Tijdens je bezoek kom je te weten hoe dit museumerfgoed werd opgebouwd en wat het verhaal achter elk voorwerp is.

Bernard Plossu. Onopvallend België

In Charleroi valt er in het najaar heel wat cultuur op te snuiven. Zo kan je er vanaf 25 september terecht in het Fotografie Museum voor de expo met werk van Bernard Plossu. Je leert België op een andere manier kennen door de zwart-witfoto's van Plossu, die hij maakte tijdens zijn reizen in België, telkens 'en passant' en onopvallend.

In het Fotografie Museum van Charleroi van 25 september 2021 tot en met 16 januari 2022.

Fotografiemuseum van Charleroi in Mont-sur-Marchienne© WBT - Denis Erroyaux

Fernando Botero. Voorbij de vormen

©  Oswald Tlr

De retrospectieve ‘Voorbij de vormen’ belicht de volledige carrière van de Colombiaanse schilder en beeldhouwer Fernando Botero.

Hij liet zich niet alleen inspireren door precolombiaanse kunst en door populaire iconografie, maar ook door Mexicaanse muurschilders en de Italiaanse renaissance.

De retrospectieve loopt van 9 oktober 2021 tot en met 30 januari 2022.

Tentoonstelling Léon Wuidar: A perte de vue

Het MAC's op de mijnsite van Le Grand-Hornu brengt een belangrijke retrospectieve van schilderijen, collages en notitieboekjes die de  Luikse kunstenaar Léon Wuidar tussen 1962 en 2021 maakte. 

De tentoonstelling heet 'à perte de vue' (zover het oog reikt), omdat zij de aandacht wil vestigen op het immense labyrint van het oeuvre en op de 'lachende gestrengheid' van een kunstenaar die speelt met lijnen, kleuren, woorden en dingen. 

Van 26 september 2021 tot 30 januari 2022. 

© Léon Wuidar

Provincie Luik

Inside Magritte, stap in de wereld van het surrealisme

In La Boverie in Luik loopt van 5 november 2021 tot en met 6 maart 2022 een immersieve tentoonstelling over René Magritte, de meest surrealistische Belgische schilder.

De tentoonstelling Inside Magritte neemt je mee in het brein van René Magritte, aan de hand van moderne technologieën.

Ontdek iconische kunstwerken zoals je ze nog nooit eerder hebt gezien.

© Crossmedia Group, Milano, Fabbrica del Vapore, 2018

 

Station Luik-Guillemins: Napoleon, voorbij de mythe

© Europa Expo

In het treinstation van Luik  loopt van 3 april 2021 tot en met 9 januari 2022 'Napoleon, voorbij de mythe', de grootste tentoonstelling gewijd aan Napoleon in België.  Ze toont de belangrijkste gebeurtenissen die de populaire voorstellingen van de figuur Napoleon vormden, die twee eeuwen na zijn dood nog steeds een stempel op ons dagelijks leven drukt. De benadering van deze nieuwe tentoonstelling is verre van een verheerlijkte weergave van het personage, maar streeft ernaar objectief en kritisch te zijn. In totaal worden meer dan 300 originele en belangrijke stukken getoond.

Destination Spa

De tentoonstelling 'Destination Spa!' is opnieuw te bewonderen in het Museum van de Waterstad in Spa en doet de reizen naar het kuuroord tijdens de Belle Epoque terug herleven.

Je kan de expo bezoeken van 3 april tot 14 november 2021.

© Musée de la Ville d'Eaux-Villa Royale

 

Cartooning for peace

Van 20 mei 2021 tot 9 januari 2022 is in de abdij van Stavelot een tentoonstelling te zien over perscartoons, in samenwerking met Cartooning for Peace, een internationaal netwerk van cartoonisten.

Het eerste deel van de tentoonstelling is gewijd aan 'perscartoons en vrijheden' in samenwerking met Cartooning for Peace en Pierre KROLL, die de curator is. 

De tentoonstelling belicht ook de perscartoons in België sinds 1830, aan de hand van specifieke en zeer Belgische thema's.

   

  © Abbaye de Stavelot

   

  Provincie Namen

  Door de ogen van van Gogh. De indruk die Belgische kunstenaars nalieten op Vincent van Gogh

  In het Félicien Ropsmuseum in Namen loopt van 23 oktober 2021 tot en met 20 maart 2022 een tentoonstelling over Vincent van Gogh.

  Ze is opgebouwd rond het werk van de Belgische kunstenaars die hij ontmoette en waardeerde tijdens zijn verblijven in België van 1878 tot 1881 en tijdens de winter van 1885-1886.

  De tentoonstelling probeert een antwoord te geven op een aantal vragen: Welke Belgische kunstenaars werden door Van Gogh bekeken, beoordeeld en op prijs gesteld? Wat waren de kritieken op het avantgardistische werk van van Gogh tijdens zijn verblijf in België? Hoe werd zijn moderniteit aanvaard en verbonden met werken van Belgische kunstenaars?

  De bezoeker krijgt een andere en unieke blik op het Belgische artistieke erfgoed van de 19e eeuw.

  Émile Wauters, La Folie d’Hugo van der Goes© Vincent Everart

   

  Provincie Waals-Brabant

  De affiches van Folon

  ©  Fondation Folon

  Jean-Michel Folon heeft zich gevestigd als een van de grootste affichekunstenaars van de 20e eeuw. In het kader van het 20-jarig bestaan van de Stichting Folon wordt een tentoonstelling georganiseerd gewijd aan zijn affiches.

  Ontdek van 27 maart tot en met 7 november 2021 een selectie van de mooiste en zeldzaamste posters van de kunstenaar en unieke schetsen en aquarellen die je meer zullen vertellen over zijn creatieve proces.

   

  Dit vind je misschien ook leuk

  Kortingsbonnen

  Kortingsbonnen

  Downloaden
  Brochures

  Brochures

  Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
  Downloaden