De combinatie van natuur en cultuur langs pelgrimsplaatsen maakt deze Europese fietsroute bijzonder veelzijdig. Dat leverde de langeafstandsroute de nominatie van Fietsroute van het Jaar van de Fiets en Wandelbeurs op!

 

In België weeft deze Route van de Pelgrim historierijke plekken van pelgrims aaneen met interessante moderne urban plaatsen. Onderweg rijdt de fietser langs mooie landschappen van de Ardennen en Wallonië.

Dwars door de Ardennen en Wallonië

Onderweg langs de EuroVelo 3 

© WBT - David Samyn

Het Drielandenpunt bij Vaals is het startpunt van de route in België. In het idyllische en lichtglooiende Land van Herve trapt de fietser tussen weilanden en boomgaarden door en rijdt langs brouwerijen als Val-Dieu. De Route van de Pelgrim voert over een voormalige spoorlijn die is aangepast voor ongemotoriseerd verkeer. De gerestaureerde stationnetjes onderweg doen nu vaak dienst als eettentje. 

Stadjes mét imposante citadel

© WBT - J.P. Remy

EuroVelo 3 volgt de loop van de rivieren de Maas en de Samber. De pelgrimsroute voert langs grotere historische plaatsen als Luik,  Hoei en Namen. Het opgebloeide Luik is erg in trek voor een citytrip. De citadel van Huy was het teken voor pelgrims dat ze het inmiddels duizend jaar oude plaatsje naderden. Het oude stadshart is een heerlijke plek voor een pauze.

Van het charmante Namen naar urban Charleroi

© WBT - J.P. Remy

Ook Namen heeft een imposante citadel. In deze stad is het prima toeven met winkels die klasse uitstralen en levendige pleinen waar inwoners graag op een terras neerstrijken. Bijzonder is het industriële en rauwe karakter van de omgeving van Charleroi. Deze stad is erg in trek als ‘urban’ city en er zijn veel lokale initiatieven. Het Fotografiemuseum is al jaren een pareltje dankzij de bijzondere collectie.

Van stadse dynamiek naar gemoedelijk platteland

© WBT - David Samyn

Na Charleroi wordt het ‘groen’ gevarieerder en brengt het de fietser via glooiend landschap richting Thuin. Het historische vestingstadje was al in de Romeinse tijd bekend. Het plaatsje wordt nu ook bezocht voor de ‘hangende tuinen’, de in terrassen aangelegde tuinen aan de stadsrand. De EuroVelo 3 biedt fietsers een zeer gevarieerde route in het land van onze zuiderburen.

EuroVelo in het kort:

- EuroVelo 3, Fietsroute van de Pelgrim: lengte ruim 200 kilometer
- De route loopt van het Drielandenpunt bij Vaals naar de Franse grens bij Maubeuge.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden