De provincie Henegouwen (Hainaut) telt een groot aantal Unesco-vermeldingen

Henegouwen grenst aan Frankrijk. De provincie is rijk aan Unesco-schatten: drie vroegere mijnen (zoals de mijn van Spiennes) en de scheepsliften. Doornik (Tournai) is een van de oudste steden van België. In het centrum zie je veel historische huizen én bezoek je de kathedraal (Unesco). Ook Bergen (Mons) en Charleroi zijn aanraders. Bergen, door het kleinschalige karakter, de prachtige Grand Place en het culturele aanbod. Charleroi ontpopt zich met mooie initiatieven als bierbrouwerijen op plekken waar ooit de industrie floreerde. Henegouwen heeft een sterke traditie. Sommige zoals de Doudou van Mons en de reuzen van Ath staan op de werelderfgoedlijst.

Wat kun je er doen?

De provincie beschikt over een bijna volledig fietsknooppuntensysteem. Fietsend kan je dus je eigen route samenstellen. Ook zijn er routes zoals de Van Gogh-route langs Cuesmes waar de schilder een tijd lang woonde en werkte. Hou je van water, dan trek je naar het uitgestrekte merengebied van Eau d’Heure. Last but not least, is er Pairi Daiza. Meerdere malen bekroond als best gewaardeerde en mooiste dierentuin van de Benelux!

Ontdek de highlights van de regio

Charleroi

Charleroi mag dan wel een donkere periode gekend hebben met het einde van de staalindustrie en haar bloeiende industriële verleden, vandaag is de stad een plaats vol beloften
Belfort van Thuin, Unesco-werelderfgoed

Thuin

Ken je Thuin, dat kleine stadje met een middeleeuws verleden? Gelegen in Henegouwen, betovert het de bezoekers met zijn belfort (op de werelderfgoedlijst van Unesco), smalle steegjes en verrassende hangende tuinen.
Help de verzorgers bij het voederen van de giraffen, vanaf de giraffenuitkijkpost

Pairi Daiza, unieke dierentuin in Brugelette

Pairi Daiza in Brugelette in de provincie Henegouwen neemt je mee de wereld rond om de dieren te ontdekken in een bijna natuurlijke habitat. Klaar om de panda's te zien?
Lacs de l'Eau d'Heure - le site des plus grands lacs de Belgique

Les Lacs de l'Eau d'Heure | Het grootste merengebied van België

Bij de Lacs de l'Eau d'Heure ontdek je alles over de bouw van de dam en geniet je van de vele activiteiten in en rondom water.
Marcinelle - Bois du Cazier - mine - charbonnage - patrimoine mondial de l'UNESCO

De site van het Bois du Cazier en zijn terrils | Opmerkelijke gedenkplaats

Het Bois du Cazier, een belangrijke getuige van het industriële verleden van Wallonië, is vandaag de dag een gedenkplaats die de leefomstandigheden en de immigratie van de arbeiders illustreert. Een bezoek dat aanzet tot reflectie en waar je van ondersteboven zult zijn.
Ontdek het Kasteel van Beloeil en zijn park in de provincie Henegouwen

Domein van het Kasteel van Beloeil

Ontdek het kasteel van Beloeil en zijn park, een van de mooiste in België, sinds 8 eeuwen in de provincie Henegouwen.
Bière - fromage - Chimay - Espace Chimay

Chimay Experience | Bezoekerscentrum trappistenbier

De Espace Chimay, gewijd aan de trappistenkazen en -bieren van Chimay, biedt je een interactief bezoek aan over bier dat je met mate kan consumeren.
Canal du Centre - Ascenseur funiculaire - Strépy-Thieu

Kanaallift van Strépy-Thieu, rivierschat in Wallonië

Beleef een unieke ervaring door de top van de kabelbaan Strépy-Thieu te bereiken, meer dan 100 m boven de grond!
Tournai - Cathédrale Notre-Dame - patrimoine mondial - UNESCO

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik | Unesco-erfgoed

De Kathedraal van Doornik met haar vijf klokkentorens, erkend als Unesco-werelderfgoed, is een juweeltje van middeleeuwse architectuur.

Overige tips:

Overnachten

Voor wie gezellig wil overnachten, bieden Wallonië en de Ardennen comfortabele en gastvrije hotels, landelijke vakantiehuizen, jeugdherbergen en gastenkamers. Of kies voor een van de mooi gelegen campings voor een standplaats of huuraccommodatie.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden